Παράταση στην αδειοδότηση των λατομείων μαρμάρου για 4 χρόνια, ακόμα και χωρίς περιβαλλοντικούς όρους!

Μια είδηση που αφορά άμεσα την Θάσο (αλλά και ολόκληρο τον νομό Καβάλας) προέκυψε μέσα από μια τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει εν λευκώ παράταση λειτουργίας για τέσσερα χρόνια σε όλα τα λατομεία μαρμάρων, αδρανών, σχιστολιθικών πλακών και, για πρώτη φορά, βιομηχανικών ορυκτών.

Σύμφωνα μάλιστα με την τροπολογία αυτή, τα λατομεία μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη κι αν δεν έχουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, από τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή τους, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά οι υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εκ πρώτης όψεως πρόκειται για την τρίτη συνεχή παράταση στη λειτουργία των λατομείων: η πρώτη δόθηκε το 2011 (ν. 4001) και έληγε στο τέλος του 2013 και η δεύτερη το 2013 (ν. 4203) και λήγει στο τέλος του 2015. Με την τροπολογία λοιπόν, η λειτουργία των λατομείων σε όλη τη χώρα παρατείνεται έως το τέλος του 2020. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία που η νέα παράταση διαφοροποιείται σε σχέση με τις δύο προηγούμενες:

• Για πρώτη φορά αφορά και τα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών (εκτός από τα λατομεία αδρανών, μαρμάρου και σχιστολιθικών πλακών).

• Οι δύο προηγούμενες παρατάσεις έδιναν τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας και στην περίπτωση που το λατομείο δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ, αρκεί να έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αίτημα για την ανανέωσή τους. Στη νέα τροπολογία, η πρόβλεψη αυτή ισχυροποιείται και το λατομείο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα με τους όρους της τελευταίας σύμβασης μίσθωσης ή άδειας εκμετάλλευσης, μέχρι οι υπηρεσίες του Δημοσίου να απαντήσουν (άγνωστο πότε) θετικά ή αρνητικά. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει «λευκή επιταγή» για τη λειτουργία λατομείων που οι υπηρεσίες μπορεί, τελικά, να κρίνουν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους!

• Τέλος, ορίζεται ότι μια λατομική περιοχή μπορεί να θεωρείται ενεργή ακόμη κι αν έχει διενεργηθεί μόνο ένας διαγωνισμός για την εκμίσθωση ενός τμήματός της.

Σχόλιο γράφοντος: Η αλήθεια είναι ότι τα λατομεία μαρμάρου αποτελούν, εδώ και αρκετά χρόνια, μια σημαντική πηγή εσόδων (μαζί με τον τουρισμό και τις καλλιέργειες) για την Θάσο. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό -και πολύ καλά κάνουν όσοι ασχολούνται με την εξόρυξη μαρμάρου στο νησί (μάλιστα έχουμε πληροφορίες ότι ακόμα και η ίδια η δημοτική αρχή Θάσου ετοιμάζεται να εμπλακεί στην διαδικασία εξόρυξης μαρμάρου, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα γνωστές).

Ωστόσο η εξόρυξη μαρμάρου -αλλά και οποιουδήποτε άλλου ορυκτού- θα πρέπει να γίνεται με βάση κάποιους όρους (οι οποίοι δεν θα σχετίζονται μόνο με το περιβάλλον και την αισθητική αλλά και με την ίδια την βιωσιμότητα της επένδυσης – ουδείς θα ήθελε να εξαντληθεί ένα λατομείο μαρμάρου μετά από π.χ. 5 χρόνια αντί για 10, να κλείσει άρον άρον το λατομείο και να χαθούν οι θέσεις εργασίες). Όταν αυτοί δεν τηρούνται τότε προκύπτουν προβλήματα και εικόνες όπως αυτές που αντικρίσαμε πρόσφατα σε μια φωτογραφία που ανάρτησε, μέσα από το blog του, ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ Μπάμπης Γαμβρέλης:

διαχείρηση-απορριμάτων στη-Θάσο

Αυτό όμως που διαπιστώνουμε είναι ότι το υπουργείο περιβάλλοντος εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την τήρηση της περιβαλλοντικές νομοθεσίας. Ενώ, για παράδειγμα, το ίδιο το υπουργείο έχει προχωρήσει από καιρό στην αναστολή λειτουργιών στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές, την ίδια ώρα με μια τροπολογία εμφανίζεται να ευνοεί απροκάλυπτα τις λατομικές εταιρείες. Διότι μπορεί σε πολλές περιπτώσεις η έγκριση περιβαλλοντικών όρων να αποτελεί μια τυπική διαδικασία, ωστόσο το να συνεχίζεται η λειτουργία των λατομείων χωρίς αυτή την ελάχιστη έγκριση της Πολιτείας δεν είναι και κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά. Το ερώτημα είναι αν η παράταση θα μπορούσε να αφορά και λατομεία που έχουν σήμερα κλείσει (αρκεί να είχαν υποβάλει παλαιότερα αίτηση για παράταση λειτουργίας)…

Πηγή: Kavala-Portal