Αποκλειστική συνέντευξη του πρωταγωνιστή Αιμίλιου Χειλάκη από την παράσταση «Άμλετ» του William Shakespeare στο «Θασόραμα».

Αιμίλιος Χειλάκης

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησε με τον γνωστό και μη εξαιρετέο πρωταγωνιστή της θεατρικής παράστασης «Άμλετ» του William Shakespeare Αιμίλιο Χειλάκη , που δόθηκετο Σάββατο στις 16/7 στο αρχαίο θέατρο του Λιμένα στη Θάσο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου.

«Θ» καλησπέρα! Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για την φοβερή παράσταση. Καταφέρατε σε 2 ώρες να αποδώσετε ένα τόσο μεγαλειώδες θεατρικό έργο, ώστε να μην γίνει κουραστικό στο κοινό, σε μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα οι μακροί μονόλογοι. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έλειπε κάποια σκηνή από αυτή την εντυπωσιακή διασκευή.

«Χ» κοιτάξτε, όταν κάνεις περιοδεία, η παράσταση «γυρίζεται » για το κοινό. Εγώ πρεσβεύω ότι το θέατρο αποτελεί λαϊκή, όχι αστική τέχνη. Επειδή η παράσταση ανήκει σε σας, το κοινό, που τη βλέπετε, όχι σε μας.

«Θ» Πολύ σωστό αυτό. Η παράσταση δημιουργείται αποκλειστικά για το κοινό και προσφέρεται απλόχερα σε αυτό.

«Χ» Και ξαφνικά μέσα από μια τέτοια παράσταση συνειδητοποιείτε ότι ο Σαίξπιρ είναι ένας μεγάλος παραμυθάς, ενώ κάποιοι μπορεί να σας έπεισαν ότι είναι κάτι «ιερό», άπιαστο. Ο Σαίξπιρ είναι ιερός, ακριβώς επειδή είναι λαϊκός δημιουργός. Λέει υπέροχες ιστορίες με εξαιρετικά λόγια, αλλά τα εκφράζει με τόσο λαϊκό, απλοϊκό τρόπο.

«Θ» Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην παράσταση.

«Χ» Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν σε μια σκηνή να πεθαίνουν όλοι, δεν είναι κάτι φοβερά απλοϊκό;

«Θ» Ναι, πράγματι.

«Χ» Και όμως είναι κάτι τόσο «μεγάλο».

«Θ» Παρακολούθησα το συγκεκριμένο έργο στη μεγάλη οθόνη πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δεν είχε καμία σχέση.

«Χ» Μα η τέχνη του σκηνοθέτη ανήκει στις άλλες τέχνες…το θέατρο είναι του ηθοποιού. Δηλαδή ο σκηνοθέτης σκηνοθετεί το έργο και μετά το παραδίδει στα χέρια του ηθοποιού.

«Θ» Συμφωνώ μ’ αυτό, αν και δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Κάτι άλλο τώρα: Μέσα σε αυτό το άγχος και την ταλαιπωρία της περιοδείας είχατε καθόλου χρόνο να απολαύσετε το νησί μας; Απ’ όσο γνωρίζω συνέχεια στην περιοδεία σας έχει η Αλεξανδρούπολη …

«Χ» Σωστά, και μετά η Κομοτηνή. Είναι η 4η, 5η φορά που επισκέπτομαι τη Θάσο. Έχω έρθει μία φορά για διακοπές και τις υπόλοιπες φορές για δουλειά.

«Θ» Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Για δουλειά; Στο αρχαίο θέατρο πάλι να υποθέσω;

«Χ» Φυσικά στο αρχαίο θέατρο .

«Θ» Άρα θα έχετε απολαύσει αυτή την υπέροχη θέα από εδώ πάνω.

«Χ» Τη θέα την απολαμβάνετε εσείς.

«Θ» Σωστά, δεν το είχα σκεφτεί.

«Χ» Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσω παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, αλλά έχω παίξει εδώ τρεις φορές και ήταν παρά πολύ ωραία. Φαντάζομαι όμως ότι για σας πρέπει να είναι μαγικά.

«Θ» Ναι, όντως είναι μαγικά. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα.

«Χ» Μακάρι.

«Θ» Την επόμενη φορά υπό καλύτερες συνθήκες στο χώρο του θεάτρου. Ενώ φιλοξενούνται εδώ τόσες θεατρικές παραστάσεις.

«Χ» Ναι μακάρι να υπάρχουν μέχρι τότε καμαρίνια και ..τουαλέτες.

«Θ» Σε ένα θέατρο που είναι ενεργό και με τόσες παραστάσεις. Και το 2002 που ήσασταν ξανά εδώ, επικρατούσε η ίδια κατάσταση.

«Χ» Ναι.

«Θ» Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευχάριστη συζήτηση.

Και εγώ σας ευχαριστώ. 

Αλεξανδρή Χαρά