Γιατί διψά η Θάσος; Ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα;

Γιατί διψά η Θάσος; Ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα;

Στις 11 Αυγούστου επιχειρήθηκε παράνομα, και κατά παράβαση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων της Υπηρεσίας Υδάτων, να τοποθετηθεί σωλήνας για να διοχετευτεί σε δεξαμενή της ΔΕΥΑΘ η υδραυλική παροχή της πηγής Αγίας Βασιλικής του Θεολόγου, η τελευταία που απέμεινε. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν έγκαιρα. Με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών ματαίωσαν την παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον και για τον δήμο επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της κοινότητας Θεολόγου και το συνεργείο που ήρθε από έξω από το χωριό αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι.

ΘάσοςΗ παράνομη επέμβαση, που ματαιώθηκε από τους κατοίκους, είχε προετοιμαστεί προσεκτικά. Από τις αρχές Ιουνίου ο Θεολόγος ταλαιπωρούνταν από αυθαίρετες και παράνομες διακοπές υδροδότησης. Αυτό δεν συνέβαινε επειδή δεν είχαμε νερό. Αν υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα που είναι εξαιρετικά προικισμένο από τη φύση και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αυτό είναι ο Θεολόγος. Η έλλειψη νερού επί τρεις ολόκληρους μήνες ήταν τεχνητή. Όλους αυτούς τους μήνες μας ταλαιπώρησαν σαδιστικά για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της λειψυδρίας. Ωστόσο η παροχή νερού από τις πηγές, 140 κυβικά την ώρα, υπερεπαρκεί για τις ανάγκες μας. Με σωστή διαχείριση τα επιφανειακά νερά μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του Θεολόγου και όλου του νησιού, συντηρώντας και την περιβαλλοντική ισορροπία. Νερό υπήρχε και υπάρχει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν ξαναέγινε διακοπή αφότου κινητοποιηθήκαμε. Μάλιστα η υπερχείλιση ξαναγέμισε το ρυάκι, μολονότι δεν έβρεξε στο μεταξύ ούτε έγινε καμιά ενίσχυση του δικτύου.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων τα επιφανειακά νερά με σωστή διαχείριση φτάνουν και περισσεύουν για τις ανάγκες του χωριού μας και όλης της Θάσου. Όλοι οι γεωλόγοι συμφωνούν πως τα επιφανειακά νερά είναι για εμάς, ενώ τα υπόγεια για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αν τα αντλήσουμε θα ξεραθεί το νησί. Η ΔΕΥΑΘ ωστόσο σπαταλά τα λεφτά μας σε γεωτρήσεις, δήθεν για να αντιμετωπίσει την ανύπαρκτη λειψυδρία. Γεωτρήσεις ανεύθυνες κι εγκληματικές που πρέπει να απαγορευτούν. Το 1975 στον Ποτό και στον Πρίνο τα πηγάδια έβγαζαν γλυκό νερό στα τρία μέτρα, ενώ τώρα οι γεωτρήσεις κατέστρεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα και η αλμύρα έφτασε πέντε χιλιόμετρα μέσα από την ακτή. Κίνδυνος θάνατος όχι μόνο για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, αλλά άμεσος. Αν το οικοσύστημά μας καταστραφεί, δεν διορθώνεται.

Ποιόν συμφέρουν όλες αυτές οι μεθοδεύσεις; Λαθραία επιχειρείται να δοθεί το νερό όχι στον ήπιο και οικολογικό τουρισμό, που ωφελεί το νησί, αλλά στα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θέλουν πολυεθνικές εταιρείες να ανοίξουν ανάμεσα σε Ποτό, Πευκάρι και Λιμενάρια, όπως και στην υπόλοιπη Θάσο. Θέλουν να μας κλέψουν γη και νερό για το δικό τους κέρδος. Για αυτόν το σκοπό βιάζονται να επιβάλουν χωρίς διαβούλευση κι ένα νέο χωροταξικό. Κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα, χτυπά τους κατοίκους και τους μικρούς και ντόπιους επιχειρηματίες, αποκλείοντας μάλιστα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταστήματα.

Για το κέρδος θέλουν να ξεράνουν και να ερημοποιήσουν το Θεολόγο και ολόκληρο το νησί. Είναι η ζωή μας, δεν θα τους αφήσουμε. Λύσεις υπάρχουν. Ζητούμε να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι υδρομάστευσης που αποφάσισε η περιφέρεια από το 2012, αλλά παραβιάζονται επί τέσσερα χρόνια με ευθύνη της ΔΕΥΑΘ και με καταστροφικές συνέπειες. Να φύγουν τα γεωτρύπανα απ’ όλο το νησί και να μην ξανάρθουν.

Στη Νάξο και σε πολλά άλλα νησιά πρασίνισαν το εσωτερικό με μικρά φράγματα που συγκεντρώνουν τα νερά απ’ όλες τις πηγές και μετά τα στέλνουν στα χωριά της παραλίας. Να ακολουθήσουμε το πετυχημένο παράδειγμά τους. Να μείνει το νερό δημόσιο, με σωστή διαχείριση. Να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος μας, για εμάς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Έχουμε ανοιχτή συνάντηση των κατοίκων και των φορέων στις 27 Αυγούστου, στις 7.00 το απόγευμα στην αυλή του Αρχοντικού Χατζηγιώργη. Θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα του νερού της Θάσου. Θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και θα προβάλουμε το ντοκυμαντέρ Σταγώνες. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί. Μαζί θα τους σταματήσουμε.

 

Σύλλογος Χατζηγιώργης και Επιτροπή Πρωτοβουλίας