Γύρα Κάστρου με την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου.

Την ημέρα εορτασμού του Αγ. Αθανασίου Κυριακή 18 Ιανουαρίου, επέλεξε η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου να πραγματοποιήσει την πεζοπορία, Λιμενάρια, διάβαση Καστρινού λάκκου, ανάβαση στο παλιό μονοπάτι από τον Αη Στράτη μέχρι το Κάστρο και επιστροφή μέσου του παλιού χωματόδρομου και του πετρωτού μονοπατιού πίσω. Μιας κυκλικής διαδρομής σχεδόν 23 χιλιομέτρων.

kastro1Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις δέκα, από τα καλύβια Λιμεναρίων με 13 αποφασισμένους πεζοπόρους. Μετά από πορεία 10,5 χιλιομέτρων περίπου και τρεισήμισι ωρών με τις απαραίτητες στάσεις, η ομάδα έφθασε στο Κάστρο. Εκεί κάποιοι, από τους πολλούς επισκέπτες που έχουν σπίτια πρόσφεραν την φιλοξενία τους σε όσους την χρειάστηκαν και ύστερα από μια στάση μισής περίπου ώρας και αφού στην παρέα μας προστέθηκαν η 10 άχρονη Φαίδρα με την μητέρα της, ανεβάζοντάς τον αριθμό της ομάδας σε 15 άτομα, ξεκινήσαμε για την επιστροφή.

kastro2Κατεβήκαμε στην «βρύση» του Κάστρου όπου έπαιρναν νερό τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι, δροσιστήκαμε και συνεχίσαμε την βόλτα μας, συναντώντας πιο κάτω και την πηγή «Πουρί» δεύτερο σημείο υδροδοσίας του οικισμού. Ακολουθώντας τον παλιό χωματόδρομο μέχρι το σημείο που συναντάει τον νεότερο και κύριο για τον οικισμό του Κάστρου, 7 περίπου χιλιόμετρα περίπου παρακάτω βρεθήκαμε στην αρχή της βουνοπλαγιάς «Πετρωτό» όπου ακολουθήσαμε το μονοπάτι κατά μήκος της, μέχρι που φτάσαμε στο ‘Καπονύχη» περιοχή πάνω από τα Λιμενάρια. Από το σημείο αυτό κατηφορικός κακοτράχαλος χωματόδρομος μας έβγαλε στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου 2 χιλιόμετρα παρακάτω και κατόπιν κινούμενοι σε αγροτόδρομους περιφερειακά των Λιμεναρίων φθάσαμε στα αυτοκίνητα μας.

Η «γλυκειά» κούραση, που ακολουθεί μετά από τέτοιες όμορφες δραστηριότητες, ήτανε διάχυτη σε όλους μας, συνολικά είχαμε περπατήσει 22,84 χιλιόμετρα σε 7 ώρες με τις στάσεις και 890μ. θετική υψομετρική. Τα 10,5 χιλ. ήτανε προς το Κάστρο και 12,3 χιλ. επιστροφή. Παρόλα αυτά το ραντεβού ανανεώθηκε για μια επόμενη μελλοντική βόλτα.

Όλες οι φωτογραφίες στο Θασόραμα.