Mεγάλη συμμετοχή στη συνέλευση για την διαχείριση του νερού στο νησί

Mεγάλη συμμετοχή στη συνέλευση για την διαχείριση του νερού στο νησί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θάσος, 28 Αυγούστου 2016 

Η αφόρητη κατάσταση που δημιουργεί η απαράδεκτη διαχείριση του νερού στο νησί, συζητήθηκε χθες το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή σχεδόν 150 ατόμων, στο αρχοντικό Χατζηγιώργη, στο Θεολόγο της Θάσου.

διαχείριση του νερού Κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης ο γεωλόγος κ. Διονύσης Θεοφιλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις επικίνδυνες επιλογές της ΔΕΥΑΘ όσο αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος αναφέρθηκε στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα και οι τεράστιοι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον, τους κατοίκους και το μέλλον του νησιού.

Από τη λαϊκή συνέλευση συγκροτήθηκε Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματος, την κινητοποίηση των κατοίκων και την έναρξη αγώνα για την ορθολογική και δημοκρατική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου.

Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης

  1. Να ανακληθεί η παράνομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δωρίζει τη χρήση γης και νερού στην ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζει έτσι την ιδιωτικοποίησή της. Να αποσύρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την υπογραφή τους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή της.
  2. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και άρδευσης. Διάφανη λειτουργία της ΔΕΥΑΘ και δημοκρατικός έλεγχός της από τους δημότες και τους εργαζόμενους. Μέτρηση όλων των εισροών και εκροών νερού.
  3. Όχι νέες γεωτρήσεις. Ορθή διαχείριση των επιφανειακών νερών ώστε σταδιακά να κλείσουν και οι υπάρχουσες, που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ρέματα. Τα επιφανειακά νερά είναι για εμάς, τα υπόγεια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
  4. Αφαίρεση των αδειών από τα εγκαταλελειμμένα και ρυπογόνα λατομεία, και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους. Περιορισμό του όγκου εξόρυξης. Όχι στην έκδοση νέων αδειών. Απαγόρευση της καθετοποιημένης εξόρυξης (σχιστήρια), που ρυπαίνει πολλαπλά και σπαταλά τα αποθέματα νερού. Όχι άλλη καταστροφή του νησιού.
  5. Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας με επισκευή των δικτύων και σωστή διαχείριση των άφθονων πόρων. Επιστημονικός σχεδιασμός με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η Θάσος έχει υπερεπάρκεια νερού. Η λειψυδρία είναι τεχνητή. Η λειψυδρία είναι αδικαιολόγητη.
  6. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων φραγμάτων και δημιουργία νέων, ήπιας μορφής, σε όλα τα ενεργά ρέματα της Θάσου, ώστε να καλύπτονται ορθολογικά όλες οι ανάγκες του νησιού σε ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα.
  7. Συντήρηση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης και οργάνωση πυροπροστασίας.
  8. Τριτογενής επεξεργασία των λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς, και χρήση του νερού τους για άρδευση.
  9. Να φύγουν οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού και γίνονται πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση.
  10. Αναθεώρηση του χωροταξικού ώστε να διασφαλίζει την προστασία του νησιού από τις βλαπτικές για το περιβάλλον δραστηριότητες, και ήπια ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, οικογενειακών μονάδων, και οικολογικής καλλιέργειας. Ανάκληση της απόφασης 204/2015. Όχι στα μεγαθήρια και τα all-inclusive, που σπαταλούν το νερό και δεν αφήνουν έσοδα στο νησί.

Καλούμε την Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση των παραπάνω, και να επιδιώξει τον συντονισμό με επιτροπές άλλων τόπων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλο το οικοσύστημα, όχι μόνο για τους ανθρώπους. Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://thassosnerosos.simplesite.com/

Επικοινωνία:

eirinikontogeorgiou@gmail.com