Διημερίδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Θάσο στη μνήμη του Δημήτρη Έλληνα

 Διημερίδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Θάσο στη μνήμη του Δημήτρη Έλληνα

Διημερίδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΥγείαςΜια σημαντική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διημερίδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντα προ έτους Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου και δημοτικού συμβούλου του δήμου Θάσου Δημήτρη Έλληνα, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο «Καλογερικό» στον Λιμένα της Θάσου. Η σημαντικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι το ιατρικό δυναμικό αντάλλαξε απόψεις για θέματα που αφορούν περιστατικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά, αλλά και στο γεγονός ότι οι πολίτες είχαν χθες τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις για θέματα Υγείας που τους απασχολούν σε ειδική ομάδα ιατρών, ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση που διεύθυνε ο παθολόγος ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης. Ταυτόχρονα, ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες Υγείας και καρδιολόγος ιατρός υποστήριξαν χθες έμπρακτα την προληπτική παρέμβαση με διενέργεια αιμοληψιών για μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων κ.λ.π. και υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ σήμερα, η προληπτική προαναφερθείσα ενέργεια θα επαναληφθεί στο Δημοτικό κατάστημα της Παναγίας της Θάσου.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Θάσου, του Κέντρου Υγείας Πρίνου και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, παρόντος του διοικητή της και γιατρού Στρατή Πλωμαρίτη, ο οποίος βρέθηκε στο νησί και είχε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να γίνει γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, σχετικά με τις παροχές της Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και να συνομιλήσει με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και με γιατρούς του νησιού, αλλά και της Καβάλας, καθώς και με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και με τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαφιλίππου, όπου αμφότεροι τίμησαν με την παρουσία τους την διημερίδα.

Το «παρών», επίσης, έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Ευστάθιος Τσαρίδης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θωμάς Αγγελόπουλος, ο οποίος έκανε και μια σύντομη αναδρομή στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ο πρόεδρος του συλλόγου Υποστηρικτών του Κέντρου Υγείας Πρίνου Χρήστος Ταμανάς, καθώς και πολλοί γιατροί (ομιλητές και μη) από Καβάλα και Θάσο, όπως οι Θ. Ζεκερίδης (Χειρουργός), Π. Παπαδοπούλου (Παθολόγος), Φ. Λάγρα (Παθολόγος), Μ. Σωτηρίου (Ψυχίατρος), Μ. Καλεντζίδου (Νεφρολόγος), Ν. Καμπουρίδης (Καρδιολόγος), Μ. Λιόλιος (Πνευμονολόγος), Στ. Παπαντωνίου (Παθολόγος διαβητολόγος), Μ.Ε. Σοτολίδου (Καρδιολόγος), Ζ. Βέλκου (Γεν. Ιατρός), Μ. Τσοχαταρίδου (Γεν. Ιατρός), Α. Δημητρακούδης (Παιδίατρος), Μ. Μαλλιαρού (Γεν. Ιατρός), Π. Τσαβδαρίδης (Χειρούργος) και Λ. Τσιχλής (Ακτινολόγος).

Κ. Χατζηεμμανουήλ: «Είμαστε ένα ενεργός δήμος σε θέματα Πρωτοβάθμιας Υγείας»

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη την διημερίδα, τόσο για το κοινό, όσο και για τους γιατρούς, αλλά και για τον δήμο Θάσου, «γιατί η εν λόγω δράση μπαίνει στο ενεργητικό του δήμου, ο οποίος είναι μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων, ένα διεθνές δίκτυο στο οποίο παρουσιάζουμε τέτοιες δράσεις», υπενθυμίζοντας αντίστοιχες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως αυτή που αφορούσε την προληπτική οδοντιατρική, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματά της να παρουσιάζονται σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο. Παράλληλα, υπενθύμισε την απόκτηση του κινητού μαστογράφου, αλλά και δράσεις που αφορούσαν την ενημέρωση των ηλικιωμένων ή των παιδιών, πάνω σε θέματα ιατρικής φύσης. «Είμαστε ένα δραστήριος και ενεργός δήμος σχετικά με την ενημέρωση πάνω σε θέματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και παράλληλα ένα δραστήριο μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων», όπως είπε ο ίδιος. Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει και να επαναλάβει στον κ. Πλωμαρίτη, ότι το νησί χρειάζεται επειγόντως Τομέα ΕΚΑΒ, «με τα δεδομένα να έχουν ωριμάσει για να γίνει κάτι τέτοιο», όπως λέει στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” ο δήμαρχος Θάσου, ενώ πρόσθεσε ότι το Κέντρο Υγείας Πρίνου αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και για το τουριστικό προϊόν που παρέχει το νησί.

Πηγή: Kavala-Portal