Επέτειος των 100 χρόνων συμβολής της Θάσου στον Α’ Π.Π.-Η Θάσος στο επίκεντρο της Αεροπορικής Ιστορίας

Γράφτηκε από την Αλεξανδρή Χαρά

DSC_0344Με λαμπρότητα και πολλούς επίσημους καλεσμένους ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων συμβολής της Θάσου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες συνδυάστηκαν και με την έναρξη του Kavala Air Sea Show. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, οι βουλευτές νομού Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και εκπρόσωποι του στρατού, της αεροπορίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Αφορμή για αυτές τις εκδηλώσεις αποτέλεσε σαφώς το πολεμικό αεροδρόμιο του Πρίνου, απ’όπου και προγραμματίστηκε να απογειωθεί το αντίγραφο αεροσκάφους Bristol Scout του Βρετανού πιλότου, αλλά δυστυχώς ματαιώθηκε δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όλα έγιναν βάσει προγράμματος των εκδηλώσεων που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους πολιτικούς φορείς και τους υπόλοιπους εκπροσώπους στο μνημείο πεσόντων στο λιμάνι του Πρίνου. Επιπλέον, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου ύψωσαν καρτέλες με τη φράση “ΘΑΣΟΣ 1916-2016 -100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ” και στα Αγγλικά.

Στη ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Καμμένος εκτός των άλλων δήλωσε ότι: “χωρίς υπερβολή στη Θάσο κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο αναγεννήθηκε και ανδρώθηκε η ελληνική πολεμική ναυτική υπηρεσία-αεροπορία”.

Πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένοι, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και είχαν παράλληλα τη ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα στο αεροπλάνο που ανακατασκεύασε ο κ. David Bremner με την ομάδα του.

Τέλος, κ. David Bremner, εγγονός του Βρετανού πιλότου, ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ βραβεύθηκε από τον κ. Καμμένο στο τέλος των εκδηλώσεων στο Ilio Mare.

Παρακάτω ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ των εκδηλώσεων.

Γράφτηκε από την Αλεξανδρή Χαρά

Φωτορεπορτάζ