Ευρωκοινοβούλιο Νέων: Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί…από τον Λιμένα Θάσου και την Ελευθερούπολη

 Ευρωκοινοβούλιο Νέων: Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί…από τον Λιμένα Θάσου και την Ελευθερούπολη

Ευρωκοινοβούλιο ΝέωνΜια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχαν τα Γενικά Λύκεια Ελευθερούπολης και Λιμένα Θάσου στην διάρκεια της 34ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Μια συνδιάσκεψη στις εργασίες της οποίας συμμετείχαν 130 μαθητές, ηλικίας 16 με 18 ετών από Σχολεία των περιοχών της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και περίπου 70 νέοι από όλη την Ευρώπη, και που είχε σαν σκοπό της την επιλογή των 6 μαθητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 84η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων -η οποία θα διεξαχθεί την Άνοιξη του 2017 στο Τρόντχάϊμ και το Ρόρος (Røros) της Νορβηγίας.

Από τους 6 αυτούς μαθητές οι 2 προέρχονται από τον νομό Καβάλας:

– ο Νικόλαος Σωτηράκης από το Γενικό Λύκειο Λιμένα Θάσου, και

– ο Ευάγγελος Σαμουηλίδης από το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης

Επιπλέον επελέγησαν 24 εκ των συμμετεχόντων οι οποίοι θα αναπληρώσουν τους ανωτέρω σε περίπτωση κωλύματος, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση ανά την Ευρώπη. Από αυτούς, οι 2 προέρχονται επίσης από τον νομό Καβάλας:

– ο Άρης (Αρντίτ) Γκιώνης από το Γενικό Λύκειο Λιμένα Θάσου, και

– η Μαρία Μπεβελέγκα από το 2ο Γενικό Λύκειο Καβάλας.

Το Ευρωκοινοβούλιο Νέων καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα προγράμματα αυτά, οι νέοι Ευρωπαίοι (προερχόμενοι από 41 χώρες) εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: Kavala-Portal