Καταδίκη γυναικολόγου από τη Θάσο για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών σε νεογέννητο

Καταδίκη γυναικολόγου από τη Θάσο για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών σε νεογέννητο.

Η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, μιας υπόθεσης με την οποία είχαμε ασχοληθεί τον περασμένο Ιούνιο ολοκληρώθηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας. Η δίκη είχε ξεκινήσει την Παρασκευή, διεκόπη για τη χτεσινή ημέρα, και η τελική ετυμηγορία ανακοινώθηκε στις 6 το απόγευμα!

Καταδίκη γυναικολόγου από τη ΘάσοΚατηγορούμενος ήταν ένας γυναικολόγος από τη Θάσο, και ενάγουσα (κατήγορος) ήταν μια γυναίκα -επίσης από τη Θάσο- που γέννησε πριν από μερικά χρόνια σε κλινική της Καβάλας υπό την επίβλεψη του προαναφερθέντος γιατρού. Λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τοκετού (ο οποίος έγινε με καισαρική τομή), το παιδί της κατηγόρου γεννήθηκε με τυλιγμένο τον ομφάλιο λώρο, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται επαρκώς ο εγκέφαλός του. Η επίτοκος σώθηκε σαν από θαύμα, αλλά το παιδί ζει πλέον με αναπηρία σε ποσοστό 95%!

Η κατήγορος είχε μηνύσει τον γυναικολόγο της, εγκαλώντας τον για σοβαρές παραλείψεις και σφάλματα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η πρώτη δίκη έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, αλλά παρά την εισήγηση της εισαγγελέως (η οποία ζήτησε την ενοχή του γυναικολόγου), και παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου είχε παρατηρήσει ότι πολλά έγγραφα που σχετίζονταν με την υπόθεση είχαν χαθεί (!), το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση “λόγω αμφιβολιών”!

Λίγες μέρες αργότερα η εισαγγελέας -μετά από αίτημα της συνηγόρου της ενάγουσας- άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, με συνέπεια να οριστεί νέα δικάσιμος για την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα της νέας εκδίκασης δικαίωσε την ενάγουσα, καθώς ο γυναικολόγος κρίθηκε ένοχος για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών από αμέλεια. Η ποινή που επιβλήθηκε στον γυναικολόγο ήταν 12 μήνες με αναστολή, ωστόσο -όπως φαίνεται- θα υπάρξει και συνέχεια.

Μιλώντας στο Kavala Portal η συνήγορος της ενάγουσας, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γεωργία Λασκαράκη, τόνισε πως “Προσήλθαμε στο δικαστήριο έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς και έχοντας μελετήσει σε βάθος τόσο την ελληνική όσο και την ξένη βιβλιογραφία που σχετίζεται με ανάλογες υποθέσεις. Με τη βοήθεια και των μαρτύρων κατηγορίας -2 εκ των οποίων ήταν ιατροδικαστές- εξηγήσαμε με απλό και κατανοητό σε όλους τρόπο τις σοβαρότατες παραλείψεις και ευθύνες του γυναικολόγου, οι οποίες και οδήγησαν στο να καταστεί το νεογέννητο της πελάτισσάς μου ανάπηρο σε ποσοστό 95%. Από την άλλη, η πλευρά του γυναικολόγου προσήλθε ούσα σε τέτοιο πανικό που έφτασε στο σημείο να αλλάξει τελείως τους ισχυρισμούς της σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί τους προηγούμενους μήνες. Προσπάθησαν, μεταξύ άλλων, να ρίξουν τις ευθύνες…σε παραλείψεις στη διάρκεια της κύησης, αλλά δεν κατάφεραν όχι μόνο να πείσουν την έδρα αλλά ούτε καν να της δώσουν να καταλάβει τι ήθελαν να πουν!

Η δίκη ήταν πραγματικά μαραθώνια. Ξεκίνησε, μεν, την Παρασκευή αλλά διεκόπη για την Τετάρτη. Χτες ξεκινήσαμε στις 9 το πρωί και η τελική απόφαση βγήκε μετά από 9 ώρες -με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να ασχολείται αποκλειστικά με τη δική μας υπόθεση. Η εισήγηση της εισαγγελέα ήταν ενοχοποιητική, ενώ τόσο ο (άνδρας) πρόεδρος όσο και οι 2 (γυναίκες) έτεροι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ της ενοχής του κατηγορούμενου.

Η (τελεσίδικη, μιας και μιλάμε για δίκη σε βαθμό εφετείου) ποινή που επιβλήθηκε στον γυναικολόγο είναι μεν μικρή, μιας και υιοθετήθηκε από την έδρα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ωστόσο η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. Χτες εκδικάστηκε η κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών στο παιδί της πελάτισσάς μου, ωστόσο την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση μιας νέας κατηγορίας σε βάρος του ίδιου γυναικολόγου -αυτή τη φορά για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών σε βάρος της ίδιας της μητέρας (και πελάτισσάς μου). Να φανταστείτε ότι αυτή η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο αλλά ανασύρθηκε κατόπιν πιέσεων της πλευράς μας. Επίσης, εκκρεμεί η εκδίκαση των αγωγών που έχουμε ασκήσει σε βάρος τόσο του γυναικολόγου όσο και της κλινικής στην οποία γεννήθηκε το παιδί , με τις οποίες διεκδικούμε χρηματικές αποζημιώσεις υπέρ της πελάτισσάς μου.

Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της απόφασης αυτής είναι πολύ μεγάλη, τόσο για την ίδια την πελάτισσά μου όσο και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη, λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της καταδικαστική απόφασης, δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από άλλους δικηγόρους σε διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν πληροφορίες για την υπόθεση!”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την καθαρογραφή της, η απόφαση θα κοινοποιηθεί -όπως ορίζει ο νόμος- και στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, ο οποίος και έχει τη δυνατότητα άσκησης πειθαρχικών ποινών σε βάρος του γυναικολόγου.

Πηγή: kavala-portal.gr