“Μύλου” συνέχεια με το Πολεοδομικό Σχέδιο Θάσου – Βολές από πολιτιστικούς συλλόγους – Νέα ενημέρωση στο Καλογερικό.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, όταν ξαφνικά και δίχως να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους, μολονότι είχε ήδη αρχίσει από τον Νοέμβριο η διαβούλευση(!) δόθηκε στη δημοσιότητα το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχέδιο Θάσου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θάσου προχωρούν στην αντεπίθεση και ήδη προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους. Η πρώτη ενημερωτική συγκέντρωση έγινε την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, ενώ η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση από την οποία θα εκλεγεί μια Συντονιστική Επιτροπή θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016 στο Καλογερικό.

gps-latomon

Ήδη πάντως το όλο θέμα έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις στην Θάσο, με αρκετούς κατοίκους του νησιού να έχουν ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο το οποίο και πρόκειται να σταλεί στον δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ, την περιφέρεια ΑΜΘ και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να υπάρξει εισήγηση για τον περιορισμό της λατομικής ζώνης ΠΠΔ-1 στις ήδη υφιστάμενες λατομικές επιχειρήσεις γύρω από την περιοχή της Σαλιάρας (Όποιος ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6944 715 369).

Για όλο το παρασκήνιο γύρω από το θέμα αυτό που παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις μίλησε στο Kavala Portal ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΓΛΑΥΚΟΣ» του Λιμένα Γιώργος Ταχμετζίδης. Όπως υπογράμμισε, το θέμα με την τροπή που έλαβε,  αναδεικνύει πόλεμο συμφερόντων.

»Υπήρξε προ διετίας μια διαβούλευση- έτσι ονομάστηκε- αλλά δεν ήταν, αφού  το χωροταξικό σχέδιο που παρουσιάστηκε τώρα, δεν παρουσιάστηκε τότε, παρότι υπήρχε.  Υπήρχε κρυφή ατζέντα, πολύ απλά μας είπαν ότι θα υπάρχει άλλη συνάντηση στην οποία θα υπάρχει πλάνο ώστε να ενημερωθούμε και να φέρουμε προτάσεις ως φορείς του νησιού. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ξαφνικά εμφανίστηκε αυτό το Σχέδιο, όπως και ένα της Περιφέρειας, στο οποίο κυριολεκτικά δεν μένει και μεγάλη έκταση στο νησί που να μην είναι λατομείο! Εμείς θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ερωτηθούμε,  γιατί δουλεύαμε κάποιες προτάσεις αυτά τα δύο χρόνια, περιμένοντας την επόμενη φάση της διαβούλευσης.  Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Ο  σχεδιασμός αναδεικνύει έναν πόλεμο συμφερόντων, όποιος τον βλέπει, αυτό καταλαβαίνει, επειδή θεωρούμε ότι είμαστε η ναυαρχίδα του Τουρισμού σε όλη την περιφέρεια . Δυο νησιά έχει η ΠΑΜΘ, δεν είναι δυνατό να καταργήσουμε τουριστικά  το ένα από τα δυο  και μάλιστα το πιο δυνατό χαρτί μας. Θα είμαστε τελικά μια τουριστική περιοχή ή μια μεταλλευτική περιοχή;  Δεν είναι χαρακτηρισμένη η ζώνη ως ζώνη εξόρυξης μαρμάρου, αλλά ως μεταλλευτική περιοχή .Αυτός ο χαρακτηρισμός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την περιφέρεια, γιατί  θα ζητηθούν υποθαλάσσια κομμάτια για τέτοια χρήση και τότε θα δείτε ότι αργότερα θα πλακώσουν πολυεθνικές, τύπου Eldoranto.

»Ο δήμος Θάσου θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση. Από  ό, τι μάθαμε όμως στην περιφέρεια δεν παρέστη κανένας από το δήμο, ήταν κάποιοι δημότες Θάσου οι οποίοι ευτυχώς  πρόλαβαν και κατέθεσαν κάποιες ενστάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο δήμος  θεωρεί ότι  πάει προς ψήφιση. Εμείς αντιδράσαμε απότομα, όχι βίαια, για να προλάβουμε να «αγοράσουμε» χρόνο, να κάνουμε μια παρουσία στο ΥΠΕΧΩΔΕ,  μήπως και σταματήσουμε αυτό το σχεδιασμό, αυτή την λαίλαπα. Η πρωτοβουλία ήταν των Πολιτιστικών Συλλόγων, αφότου συστήθηκε μέσα σε δύο μέρες μια Συντονιστική Επιτροπή για να παραστεί στο ΠΣ.  Θα κάνουμε στις  3 Ιανουαρίου μια γενική συγκέντρωση στο Καλογερικό του Λιμένα ώστε να εκλέξουμε  Συντονιστική Επιτροπή και να δούμε τι ενέργειες θα κάνουμε στα υπουργεία, με τους βουλευτές και όπου αλλού.   Δεν είναι ότι δεν θέλουμε Χωροταξικό Σχέδιο, αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο,  το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση θα το χρησιμοποιήσεις…

Πηγή: Kavala-Portal