Οι υπουργοί απαντούν στις ερωτήσεις για τις φωτιές της Θάσου

Οι υπουργοί απαντούν στις ερωτήσεις για τις φωτιές της Θάσου

ΘάσουΟι βουλευτές του ΚΚΕ Δαρδαλής Αθανάσιος και Γιάννης Δελής κατέθεσαν στις αρχές του Οκτώβρη δύο ερωτήσεις στη βουλή σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησαν στη Θάσο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Σεπτέμβρη. Η ερώτηση με ημερομηνία 13 Οκτώβρη 2016 αναφέρονταν στο φράγμα της περιοχής των Μαριών. Απαντά ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Νίκος Τόσκας που σημειώνει: «Έχει ανατεθεί στο δήμο Θάσου η αρμοδιότητα εκπόνησης μελέτης έργων διευθέτησης αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα υδατορέματα. Όσον αφορά την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος των Μαριών έγινε αυτοψία από τεχνικό κλιμάκιο της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας ενώ για τη διαλαμβανόμενη στην εισαγωγή της ερώτησης πυρκαγιά επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσής της το εν λόγω φράγμα δεν είχε επαρκή ποσότητα νερού ώστε να καταστεί εφικτή η λήψη του από τα επιχειρούνται εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση προς τους ίδιους βουλευτές σε μία γενικότερη ερώτηση που κατέθεσαν στις 7 Οκτωβρίου για τις ζημιές που διαπιστώθηκαν στη Θάσο. Την απάντηση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Προξενήθηκαν ζημιές σε 3.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα για τα οποία ήδη υποβλήθηκαν 450 δηλώσεις.

Ζημιές προκλήθηκαν σε φυτικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα περιοχών Πρίνου, Θεολόγου, σε πάγιο κεφάλαιο, 17 αποθήκες. 11 στάβλους, αρδευτικά συστήματα, θερμοκήπια, σε αποθηκευμένα προϊόντα όπου υποβλήθηκαν 5 δηλώσεις και σε ζωϊκό κεφάλαιο όπου υποβλήθηκαν 19 δηλώσεις, οι οποίες αφορούν σε 450 αιγοπρόβατα και 500 μελισσοσμήνη.

Για τις ζημιές του πάγιου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων έγιναν ήδη επισημάνσεις από τον ΕΛΓΑ Καβάλας και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες καταγραφές. Για το φυτικό κεφάλαιο οι καταγραφές θα γίνουν αργότερα και για την αναδιάθεση των δέντρων σύμφωνα με τη γεωτεχνική επιστήμη και τον κανονισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Οι ζημιές του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων θα ενταχθούν σε προγράμματα επιχορήγησης κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Για τις ζημιές του ζωϊκού κεφαλαίου που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και θα ακολουθηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Σε αυτούς που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Επισημαίνεται ότι η περιοχή της Καλλιράχης δεν εντάχθηκε ως επιλέξιμη για τα προγράμματα ΚΟΕ πυρκαγιών 2013 διότι δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τον τομέα γεωργίας και δασοκομίας».

Πηγή: Πρωϊνή