Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

καρκίνος-του-μαστού«Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» είναι ο Οκτώβριος και στόχος της «γιορτής» είναι να καταλάβουν οι γυναίκες την σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη, καθώς περίπου 1 στις 8 γυναίκες υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει τη νόσο.

Κάθε χρόνο μόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 4.500 περιστατικά και από αυτά 1500 είναι θανατηφόρα.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές χάνουν την ζωή τους.

Άλλωστε, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 40 και 45 ετών.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι πώς αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.  Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Οι «κακές» καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας, όπως η απουσία άσκησης, η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος,  η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ, αλλά και το ιστορικό παίζουν μεγάλο ρόλο.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι  ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος έκκριση υγρού από τη θηλή.

Το σημαντικό βήμα είναι να γίνονται οι βασικές εξετάσεις:  αυτοεξέταση,  μαστογραφία και  κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Ας πάρουμε την ζωή και την υγεία στα χέρια μας ακολουθώντας με συνέπεια τα απλά βήματα:

Σωστό σωματικό βάρος: Οι υπέρβαρες παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο συχνότερα από τον μέσο όρο και ιδιαίτερα σε ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή σταματά η φυσική παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό. Ποιο επιβαρυμένες με αυτή την προδιάθεση είναι οι γυναίκες που παρουσίασαν απότομη αύξηση σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Στην περίπτωση που το βάρος σας ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, διαιτολόγους και διατροφολόγους) που θα σας βοηθήσουν μέσω ειδικής διατροφής και σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση, να αποκτήσετε αλλά και να διατηρήσετε το σωστό για την ηλικία και την σωματική σας διάπλαση βάρος.

Σωστή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές (φρούτα και λαχανικά), ακατέργαστα σιτηρά και δημητριακά και πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών, προτείνεται ως διατροφική θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην ασθένεια. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη και γενικότερα υψηλής θερμιδοληπτικής αξίας καθημερινή διατροφή οδηγεί σε άμεση πρόσληψη βάρους που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.

Καθημερινή άσκηση: Η καθημερινή άσκηση δεν είναι απλά απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας αλλά αποτελεί και ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι ή όποιο άλλο σπορ ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και στον τρόπο ζωή σας, σας οπλίζει με υγεία, ευεξία και σας θωρακίζει. Αλλά αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο λόγω των υποχρεώσεων σας μέσα στην ημέρα ή της διάθεσή σας απέναντι στις αθλητικές δραστηριότητες ακόμα και απλό περπάτημα μιας ώρας σε καθημερινή βάση βοηθάει σημαντικά.

Μείωση πρόσληψης αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση όχι μόνο καρκίνου του μαστού αλλά και πολλών άλλων νοσημάτων. Και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε την ποσότητα ενός αλκοολούχου ποτού ανά ημέρα.

Μητρικός θηλασμός: Ο μητρικός θηλασμός σύμφωνα με τρέχουσες επιστημονικές έρευνες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε ευθεία αναλογία με τη διάρκεια του. Όσο διάστημα θηλάζετε μειώνεται ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων κύκλων που κάθε γυναίκα εμφανίζει με αποτέλεσμα να χαμηλώνουν τα επίπεδα παραγόμενων από το σώμα ορμονών που σχετίζονται με την νόσο.

Αποφυγή παρατεταμένης πρόσληψης θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης: Οποιαδήποτε τέτοιου είδους θεραπεία και η διάρκεια κατά την οποία πρέπει να την ακολουθήσετε πρέπει πάντα να είναι απόφαση του θεράποντος ιατρού σας και μόνο.

Αποφυγή του καπνίσματος ακόμα και του παθητικού: Το κάπνισμα συνδέεται με διάφορες μορφές εμφάνισης του καρκίνου. Κόψτε ή τουλάχιστον ελαττώστε την επιβαρυντική για την γενικότερη υγεία σας συνήθεια.

Αποφυγή των καρκινογόνων ουσιών που βρίσκονται στο περιβάλλον μας: Στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα που περιέχουν ουσίες οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες και  επηρεάζουν άμεσα τον μαστό. Προσπαθήστε να ελέγχετε τα ζιζανιοκτόνα, τα καθαριστικά, αλλά ακόμα και τα καλλυντικά, καθώς και προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιείτε διαβάζοντας προσεκτικά  τη σύνθεση τους και αποφύγετε αυτά που περιλαμβάνουν τις ουσίες DDE και PCBs.

Αυτοεξέταση μαστών: Εσείς πρέπει να γνωρίζετε το στήθος σας καλύτερα από τον καθένα. Μια φορά τον μήνα μην ξεχνάτε να ψηλαφείτε τους μαστούς σας ώστε να εξοικειωθείτε με το σώμα σας και να μπορείτε να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτό μπορεί να  γίνει στο μπάνιο κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το αφρόλουτρο σας. Εάν κάτι σας ανησυχήσει μην αναβάλλεται μια επίσκεψη σε ειδικό μαστολόγο.

Τακτική κλινική εξέταση μαστού: Πέρα από τη μηνιαία αυτοεξέταση (ψηλάφιση)  θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτά διαστήματα σε κλινική εξέταση μαστού από ειδικευμένο στην νόσο ιατρό. Η συχνότητα κλινικής εξέτασης είναι καθορισμένη σε μια εξέταση ανά έτος για τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας του και σε μια φορά ανά διετία στις μικρότερες ηλικίες. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις και μεταβολές στο μαστό που εσείς με την αυτοεξέταση δύσκολα θα ανιχνεύσετε. Η τακτική συνεργασία με τους εξειδικευμένους στην πάθηση ιατρούς θα σας δώσει την απαραίτητη σωστή επιστημονική πληροφόρηση για τους τρόπους πρόληψης σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας. Είναι σημαντικό και πολλές φορές σωτήριο, να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους θεραπείας.

Μαστογραφία: Η αυτοεξέταση και η ειδική εξέταση από ειδικό γιατρό είναι, όπως προαναφέραμε, πολύ σημαντικές στην πρώιμη εντόπιση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία όμως αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο διάγνωσης της νόσου. Κάθε γυναίκα μετά τα 40, αλλά και ακόμη και σε νεαρότερη ηλικία μετά από ιατρική υπόδειξη, πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία ετησίως Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος βοηθά καθοριστικά στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου και μάλιστα στα αρχικά της στάδια προλαμβάνοντας την πριν αποτελέσει σημαντική απειλή για την υγεία και την ζωή μας.

Αν εντάξετε στην καθημερινότητα σας τις απλές συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω έχετε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα για την φροντίδα της υγείας σας. Κάνετε τακτικούς ελέγχους. Φροντίστε να ενημερώνεστε για καθετί που αφορά την υγεία σας. Αγαπήστε το σώμα σας και προστατέψτε το. Είναι η απόλυτη έκφραση της μοναδικότητας σας. Και μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο φροντίζετε και προστατεύετε όχι μόνο εσάς αλλά και εκείνους που αγαπάτε και σας αγαπούν.

Νέα επαναστατική εξέταση Τεστ ΠΑΠ Μαστού: Τώρα πλέον οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στο ετήσιο check up τους το Τεστ ΠΑΠ μαστού Halo ή NAF, δηλαδή  την κυτταρολογική εξέταση υγρού από την θηλή του μαστού, χάρη στην οποία όπως και στο τεστ ΠΑΠ τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύοντας καρκινικά κύτταρα ή άτυπα  κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που αρχίζουν να μην διαιρούνται φυσιολογικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.  Με την εξέταση αυτή δίνεται η δυνατότητα μέσα σε 5 λεπτά με μια εντελώς αυτοματοποιημένη συσκευή, η οποία ταυτόχρονα κάνει μασάζ, παράγει θερμότητα και δημιουργεί αναρρόφηση, να συλλεχθεί  υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του στήθους και να αναλυθεί κυτταρολογικά.  Είναι η μόνη μη επεμβατική μέθοδος, μέσω της οποίας χωρίς ιδιαίτερο πόνο και δίχως καμία ακτινοβολία μπορεί να ελεγχθεί η υγεία των μαστών πριν καν εντοπιστεί κάτι ορατό ή ψηλαφητό στην μαστογραφία ή τον υπέρηχο.

*Το άρθρο της Γενικού Χειρουργού – Χειρουργού Μαστού, Νατάσας Παζαΐτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hello. 

Πηγή: Healthtimes.gr