Παραμένει το λιμενικό φυλάκιο στον Πρίνο Θάσου.

Λιμανι ΠρινουΤην παραμονή του Λιμενικού Φυλακίου στον Πρίνο Θάσου αποφάσισε, τελικά, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου. Αυτό ανακοινώθηκε στον βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ανέφερε ότι ως επίσημη αιτιολογία για την παραμονή του λιμενικού φυλακίου ήταν “η αναγκαιότητα της ύπαρξής του για την εξυπηρέτηση της Πορθμειακής Γραμμής Καβάλας – Πρίνου”. Την ώρα που τα σενάρια και οι φημολογίες περί προσπάθειας για υποβάθμιση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου (προς όφελος της γραμμής Κεραμωτής-Λιμένα), ή ακόμα και της κατάργησής της ολοένα και αυξάνονταν, η είδηση αυτή φαίνεται ότι διασφαλίζει την σύνδεση της Καβάλας με το νησί της Θάσου -προς το παρόν.

Ο κ. Πασχαλίδης συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Αθανασόπουλο Αθανάσιο το πρωί της Πέμπτης, και αφού συζήτησε μαζί του για όλα τα θέματα του νομού κατέθεσε την παρακάτω επιστολή με τις προτάσεις του για τα Λιμενικά Φυλάκια Πρίνου & Λιμεναρίων:

«Καβάλα, 31 Ιουλίου  2014

 

            Προς: Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

                                            Αντιναύαρχο Αθανασόπουλο Αθανάσιο

Αξιότιμε Αρχηγέ,

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αναδιάταξης των Λιμενικών Αρχών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.» και στο μέρος του που αφορά το Ν. Καβάλας προωθείται η κατάργηση  του Λ.Σ. Πρίνου.

Επειδή, αν τελικά πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός σας, θα προκαλέσει την υποβάθμιση του νησιού της Θάσου και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην ασφάλεια της περιοχής σας παραθέτω στοιχεία που , πιστεύω, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το μέγεθος των προβλημάτων που θα προκύψουν και την αναγκαιότητα ίδρυσης Λιμενικού Φυλακίου.

Ο υπό κατάργηση Λ.Σ. Πρίνου, που λειτουργεί σε ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, καλύπτει μια περιοχή 70χλμ. στο νησί της Θάσου και εξυπηρετεί την Πορθμειακή Γραμμή Καβάλας-Πρίνου με πλήθος τουριστών κατά την θερινή περίοδο και είναι επιφορτιζόμενος με:

Α. Τήρηση μέτρων τάξης

Β. Τήρηση σειράς προτεραιότητας οχημάτων προς φόρτωση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία

Γ. Έλεγχος Ζυγολογίων Φ/Γ οχημάτων, φόρτωσης επικίνδυνων φορτίων, υπεράριθμων επιβατών

Δ. Τήρηση βιβλίου κίνησης των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και

Ε. Αστυνόμευση ζώνης Λιμένα και Λιμενικών εγκαταστάσεων.

Επίσης το Λ.Φ. Λιμεναρίων παραμένει μη επανδρωμένο ενώ είναι το πλέον κατάλληλο για τον έλεγχο και τη φύλαξη του νοτίου τμήματος του νησιού και ταυτόχρονα υλοποιείται η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στα Λιμενάρια για αλιευτικά και τουριστικά σκάφη όπου έχει προβλεφθεί και η κατασκευή αίθουσας Λιμενικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας παρακαλούμε να εξετάσετε τις παρακάτω προτάσεις μου:

Α. Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στον Πρίνο Θάσου, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού κράτους λόγω των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, και ενίσχυσή του με προσωπικό, στο μέτρο του δυνατού.

Β . Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στα Λιμενάρια Θάσου στην αίθουσα του νέου αλιευτικού καταφυγίου.»

Πηγή: Kavalapress