Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θάσου.

Προς-το-Δημοτικό-Συμβούλιο-Δήμου-ΘάσουΑξιοτιμε κυριε προεδρε του Δημοτικου Συμβουλιου, με το ν.3889/2010(ΦΕΚ 182 Α’ /14.10.2010) δημιουργηθηκε ο θεσμος του Πρασινου Ταμειου, που εχει ως κυριο σκοπο το σχεδιασμο και την υλοποιηση χρηματοδοτικων προγραμματων για την προωθηση εργων ,δρασεων και λοιπων παρεμβασεων προς οφελος του φυσικου και οικιστικου περιβαλλοντος, στο πλαισιο των προτεραιοτητων της σχετικης εθνικης στρατηγικης για το περιβαλλον.

Ενα απο τα αντικειμενα του Πρασινου Ταμειου ειναι και η χρηματοδοτηση της ολοκληρωσης εκκρεμων πολεοδομικων μελετων 1ου και 2ου επιπεδου, που απαιτουνται για την ολοκληρωση του πολεοδομικου σχεδιασμου στους Καλλικρατικους Δημους, μεσω του χρηματοδοτικου προγραμματος ” Ολοκληρωση Πολεοδομικου Σχεδιασμου”. Ο συνολικος προυπολογισμος του εν λογω προγραμματος για το ετος 2012 οριζεται σε 6.000.000 ευρω. Τα αιτηματα προς χρηματοδοτηση υποβαλλονται στο Πρασινο Ταμειο και αξιολογουνται απο επιτροπη στην οποια συμμετεχουν περαν του Πρασινου Ταμειου εκπροσωποι των Δ/νσεων Πολεοδομικου Σχεδιασμου και Τοπογραφικων Εφαρμογων του ΥΠΕΚΑ. Οι προτασεις υποβαλλονται στο Πρασινο Ταμειο σε πληρη φακελο που περιλαμβανει αναλυτικη περιγραφη και τεκμηριωση του φυσικου και οικονομικου αντικειμενου του εργου καθως επισης και χρονοδιαγραμμα υλοποιησης του.
Ειναι λοιπον ευκαιρια αυτη τη στιγμη η διεκδικηση των χρηματων που ειναι αναγκαια για την εκπονηση της πολεοδομικης μελετης του οικισμου της Σκαλας και Δασυλλιου Πρινου, η οποια βρισκεται σε εκκρεμοτητα απο το 1986. Τα οφελη απο την παραγωγη πολεοδομημενης γης ειναι πολλαπλα και σχετιζονται κυριως με δυο στρατηγικους στοχους των σημερινων κοινωνιων: την βιωσιμη αναπτυξη και την προστασια του περιβαλλοντος, οι οποιοι επιτυγχανονται μεσα απο τον ορθολογικο σχεδιασμο του χωρου και
βελτιστη κατανομη των πορων.

Προτενουμε κατα συνεπεια, τη ληψη αποφασης απο το Δημοτικο Συμβουλιο για την εκκινηση της διαδικασιας διεκδικησης της χρηματοδοτησης, την προετοιμασια φακελου του εργου, την επαφη με το αρμοδιο τμημα του Πασινου Ταμειου και την γνωστοποιηση του προβληματος που ταλανιζει τον οικισμο επι σειρα ετων με επισκεψη στην Αθηνα.

Με τιμη
Γιαννης Α. Πλαφαδελης
Δημοτικος Συμβουλος.