Έκθεση Ζωγραφικής της Ρούλας Στεργίου στο Καλογερικό του Λιμένα

Τοποθεσία: Καλογερικό – Λιμένας – Ημερομηνία & Ώρα: 15-22/8/2016 –  19:00 –  24:00

ρουλα-καλογερικοΤην Ρούλα Στεργίου υποδέχεται την Δευτέρα το Καλογερικό στο Λιμένα της Θάσου. Θα παρουσίαση τα έργα ζωγραφικής της για πρώτη φορά στη Θάσο.

Η Ρούλα Στεργίου γεννήθηκε στη Θάσο. Είναι απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

Η σχέση της με την τέχνη και ιδιαίτερα με τη ζωγραφική ξεκίνησε πολύ νωρίς. Από τα γυμνασιακά της ακόμη χρόνια άρχισε να φιλοτεχνεί τούς πρώτους της πίνακες. Κατά το διάστημα που υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, διδάχθηκε επί δύο έτη ζωγραφική και φωτογραφία στη ΝΕΛΕ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Το ενδιαφέρον της για την τέχνη δεν εξαντλήθηκε μόνο γύρω από τα εικαστικά. Ταυτόχρονα έπαιρνε μαθήματα πιάνου καθώς και χορού σε σχολή μπαλέτου.

Μετά τη συνταξιοδότησή της εγκαταστάθηκε στη Θάσο. Απερίσπαστη πλέον και εμπνευσμένη από ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, κατόρθωσε επί τέλους να εκπληρώσει το μεγάλο της όνειρο ως προς τη συνεχή επίδοση και ενασχόλησή της με τη ζωγραφική, η οποία και νοηματοδοτεί τη ζωή της. Μαζί με την οικογένειά της το σύζυγο και το γιο της- μοιράζεται τις χαρές της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ

Χρησιμοποιεί κυρίως λάδια σε καμβά. Τα θέματά της έχουν σχέση με απεικονίσεις τοπίων που προβάλλουν τις φυσικές καλλονές του νησιού της. Επιδίδεται όμως και στο πορτρέτο, καθώς επίσης και στην αγιογραφία, αφού η βυζαντινή τέχνη δεν έπαψε να τη συγκινεί από την εποχή ακόμη των πανεπιστημιακών σπουδών της. Ως προς την τεχνοτροπία της, κινείται μεταξύ ρεαλισμού και ιμπρεσιονισμού. Πρότυπό της είναι ο Μονέ.

Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο της, την αρχαία νήσο «Ηερίη», την ωθεί να αποτυπώνει με περίσσεια χάρη τα καίρια και πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θασιακής φύσης, ώστε ο θεατής μέσα από το σύνολο του έργου της να αντιλαμβάνεται άμεσα και να σχηματίζει εντός του σαφή εικόνα της τοπιογραφίας του νησιού, πριν καν προλάβει να το περιηγηθεί.

΄Ετσι, με μοναδικό τρόπο αισθητοποιείται στις συνθέσεις της η μαγική ταυτότητα του φωτεινού νησιώτικου περίγυρου, που τον απαρτίζουν τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας, ο αίθριος και καταγάλανος ουρανός, οι χρυσαφένιες αμμουδιές, τα γραφικά λιμανάκια, η πλούσια βλάστηση, μέσα από μια αίσθηση δροσιάς και γαλήνης που αποπνέουν.

Η μεγάλη ευαισθησία της Στεργίου στη χρήση του χρώματος εντυπωσιάζει. Χρωματικός πλούτος, άψογοι και αρμονικοί χρωματικοί συνδυασμοί, αποκαλύπτουν μια αληθινή ποίηση που αναδύεται μέσα από το εξαίσιο αυτό φυσικό περιβάλλον. Παρατηρείται επίσης εκπληκτική ικανότητα στην απόδοση της διαφάνειας της Θασιακής ατμόσφαιρας, που καθαρισμένη από τις δροσερές της αύρες και λουσμένη μέσα στο άπλετο φως, επανακαλεί και επιβεβαιώνει επί πλέον και εικαστικά την αρχαία ονομασία του νησιού ως «Ηερίη», παραπέμποντας στην αγνότητα και καθαρότητα ενός θεϊκού φυσικού κάλλους.