Σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά στην Θάσο: Αγωνία για τις μελέτες δασαρχείου και την παραμονή του στρατού

 Σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά στην Θάσο: Αγωνία για τις μελέτες δασαρχείου και την παραμονή του στρατού.

αντιπλημμυρικά στην ΘάσοΜε την ευκαιρία των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων που θα εκπροσωπήσουν τον νομό Καβάλας στο επερχόμενο συνέδριο των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” -με την ίδια να είναι παρούσα στην εκλογική διαδικασία-, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Το βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η εξέλιξη των εργασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θάσου, με όλους όσους έδωσαν το παρόν (μεταξύ ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θάσου Μπάμπης Πεταμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ αρμόδιος για θέματα Θάσου Σταύρος Τσολάκης, αξιωματικοί από την 20η Μεραρχία Τ/Θ και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης) να υπογραμμίζουν από την μια ότι τα συνεργεία του Στρατού συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους -μαζί με την δημοτική αρχή- αλλά να επισημαίνουν 2 θεμελιώδη ζητήματα:

α) ότι ο Στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει ως τα τέλη του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι πολλές από τις προγραμματισμένες εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, και

β) το ότι, πέρα από τα διάφορα γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια, εκκρεμεί και η εκπόνηση των μελετών του Δασαρχείου για την αρτιότερη και μεθοδικότερη εκτέλεση των αντιπλημμυρικών εργασιών σε συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το παρόν έδωσε, επίσης, μερίδα κατοίκων του νησιού (προεξάρχοντος του πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Μαντέχου και του μέλους της Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Παντελή Λασκαρίδη), οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανημάτων του Στρατού παραμένει στην βόρεια πλευρά της Θάσου και ότι δεν έχε αναλάβει την εκτέλεση έργων στην νότια Θάσο.

Οι δηλώσεις:

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Σε συνεργασία με τον κ. Μαρκόπουλο, αποφασίσαμε να γίνει αυτή η σύσκεψη σήμερα εδώ προκειμένου να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες στο νησί της Θάσου, να δούμε τι έχει γίνει ως τώρα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Να τονίσω ότι η παρουσία του Στρατού για άλλη μια φορά είναι σπουδαία και καταλυτική. Για άλλη μια φορά ο Στρατός έχει αναλάβει και αυτό το μεγάλο έργο στη Θάσο για την αποκατάσταση των ζημιών και αυτό το γεγονός πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να μπορέσουμε να έχουμε όσο μπορούμε τη βοήθεια του Στρατού . Ο Στρατός δεν αποφασίζει ποια έργα θα γίνουν, αυτά τα αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης είναι εδώ, ώστε σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο να δούμε πώς θα προχωρήσουμε γιατί όπως καταλαβαίνετε οι πόροι που διατίθενται είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Οπωσδήποτε η Θάσος αξίζει την αποκατάσταση, είναι ένα νησί που το χαιρόμαστε και περηφανευόμαστε γι αυτό για τη θέση του , άρα είναι υποχρέωσή μας άμεσα- από χθες αν ήταν δυνατό- να βοηθήσουμε για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών .

Κώστας Χατζηεμμανουήλ: Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, με πολύ καλή συνεργασία δήμου και Στρατού . Αυτό που περνάει από το χέρι μας είναι να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε τις εργασίες, αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνει ο Στρατός για περισσότερο καιρό στο νησί, γιατί τα έργα είναι πάρα πολλά και αν φύγει στο τέλος του μήνα δεν θα έχουμε κάνει ούτε τις μισές.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Η προσπάθεια για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές είναι ένας αγώνας ο οποίος είναι μακρύς, επίπονος και δύσκολος , ένας μεγάλος Μαραθώνιος, ο οποίος μάλιστα έχει να ξεπεράσει γραφειοκρατικά, οικονομικά και άλλα εμπόδια. Είναι γεγονός ότι κάνουμε το καλύτερο, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί από την αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄Βαθμού και την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα μέσα ώστε να προφυλάξουμε το νησί από τις πλημμύρες, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του δάσους και να κρατήσουμε στο νησί το ανθρώπινο δυναμικό είτε στον τομέα της Γεωργίας είτε του Τουρισμού . Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία της Μαρίας Κόλλια και να εξάρω το ενδιαφέρον της .

Πηγή: Kavala-Portal