Στην εισαγγελία η ΔΕΥΑ Θάσου – Σ. Μαλλιαρός: “Οι πηγές έχουν στερέψει” – “Καρφιά” από ΠΕΔ ΑΜΘ

ΔΕΥΑ ΘάσουΕνώπιον της εισαγγελίας Καβάλας θα βρεθεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η διοίκηση της ΔΕΥΑ Θάσου, μετά από υποβολή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της από δημότη που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Κοινύρων. Ο εν λόγω δημότης ζητάει, με την αίτηση αυτή, να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε η ΔΕΥΑ Θάσου να παρέχει σε αυτόν 30 κυβικά μέτρα νερό για τις ανάγκες της επιχείρησής του (ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς φέρεται αγανακτισμένος από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι ποσότητες νερού που ελάμβανε για τις ίδιες ανάγκες ήταν εξαιρετικά μειωμένες.

Η συγκεκριμένη καταγγελία δεν είναι η πρώτη, καθώς προσφάτως και άλλοι κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων από την ΔΕΥΑ Θάσου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καταγγελία παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πρόκειται, δε, για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της διαχείρισης του νερού στο νησί, ενός σίριαλ με πολλά επεισόδια και αρκετές εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής Θάσου και κατοίκων που δηλώνουν αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα μέρη του νησιού έχουν καταγραφεί περιστατικά διακοπής της παροχής υδροδότησης για κατά μέσον όρο 2-3 ημέρες (χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι σε αρκετά μέρη οι διακοπές ήταν ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας).

Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή για το Νερό: Η ΔΕΥΑΘ οφείλει απαντήσεις

Είχε προηγηθεί μια νέα ανακοίνωση από την νεοσυσταθείσα “Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή για το Νερό”, με την οποία τα μέλη της έθεταν ορισμένα επιτακτικά ερωτήματα στην διοίκηση της ΔΕΥΑ Θάσου, ενώ δεν έλειψαν να αναφερθούν και στα όσα δήλωσε πρόσφατα, για το ίδιο ακριβώς θέμα, στο Kavala Portal ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ιωάννης Πλαφαδέλης (ο μόνος τον οποίο είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε τηλεφωνικά εκείνες τις ημέρες).

Η νέα αυτή ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

Πολύ θα θέλαμε να πιστεύαμε την απάντηση του αντιδήμαρχου Οικονομικών Θάσου, ότι η δημαρχία σκοπεύει να παραμείνει η ΔΕΥΑΘ δημοτική επιχείρηση. Ωστόσο οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Γιατί χρειαζόταν να παραχωρηθούν πηγές και γεωτρήσεις στη ΔΕΥΑΘ αν ο σκοπός ήταν απλώς να γίνουν κάποιες μετρήσεις;

Το νερό είναι δικαίωμα. Το νησί μας, ευνοημένο από τη φύση, έχει υπερεπάρκεια νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Όλος ο κόσμος μπορεί και πρέπει να έχει νερό για το νοικοκυριό του, την επιχείρησή του, τα κτήματά του. Αν δεν είχαμε νερό όλο το καλοκαίρι, αιτία δεν ήταν η ανομβρία. Η ανομβρία πλήττει τους υδάτινους πόρους μόνον αφού περάσουν πολλοί μήνες. Αιτία ήταν ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του νερού. Φταίνε οι άνθρωποι, όχι ο Θεός.

Βασική υποχρέωση της ΔΕΥΑΘ είναι να μας εξασφαλίζει πόσιμο νερό επαρκούς ποσότητας και ποιότητας. Αυτήν τη βασική της υποχρέωση την παραβιάζει, και μας έχει αφήσει χωρίς νερό όλο το καλοκαίρι. Χωρίς να δίνει καμιά εξήγηση. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, κανείς δεν έχει παραιτηθεί. Λες και η λειψυδρία είναι φυσιολογική. Λες και μας προετοιμάζουν για μια ζωή δίψας. Λες και ζούμε στη Σαχάρα και όχι στη Θάσο.

Ζητούμε από τη ΔΕΥΑΘ να μας απαντήσει υπεύθυνα σε τρία απλά ερωτήματα:

– Γιατί δεν είχαμε νερό όλο το καλοκαίρι;
– Με ποια κριτήρια αποφασίζει ποιες βάνες κλείνει και ποιες αφήνει ανοιχτές;
– Τι έργα έχει προγραμματίσει για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία;

Όλα αυτά φυσικά θα έπρεπε να τα είχε εξηγήσει εδώ και μήνες, αν πράγματι ήθελε να μείνει δημόσια η ΔΕΥΑΘ.

Αν πράγματι η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ήθελε να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της, θα είχε από καιρό εξορθολογίσει τη διαχείρισή της. Θα λειτουργούσε διάφανα και δημοκρατικά. Λειτουργεί έτσι σήμερα;

Αν πράγματι η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ήθελε να μείνει η ΔΕΥΑΘ δημόσια, θα είχε τοποθετήσει στο δίκτυο μετρητές εισροής νερού, ώστε να γνωρίζουμε πόσο νερό μπαίνει στο δίκτυο. Θα βεβαιωνόταν ότι δεν υπάρχουν παράνομες υδροληψίες και γεωτρήσεις εκτός δικτύου. Και κυρίως θα έβγαινε να μιλήσει η ίδια, που είναι και η αρμόδια για το ζήτημα του νερού, και δεν θα κρυβόταν πίσω από τον αντιδήμαρχο, που είναι αναρμόδιος.

Σ. Μαλλιαρός: “Οι πηγές έχουν στερέψει – Σύντομα θα ξεκινήσουμε νέες έρευνες για νερό”

ΔΕΥΑ ΘάσουΟ πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου Σωτήρης Μαλλιαρός, ωστόσο, με δηλώσεις του στο Kavala Portal υπεραμύνεται της πολιτικής της ΔΕΥΑ Θάσου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους καταγγέλλοντες ως “μερικούς που κάνουν την τρίχα τριχιά”, ωστόσο παραδέχτηκε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θάσος όσον αφορά τα αποθέματα νερού. Μεταξύ άλλων ο κ. Μαλλιαρός ανέφερε τα εξής:

“Σαφώς υπάρχει πρόβλημα με την παροχή του νερού, και σε μερικά χωριά που δεν διαθέτουν γεωτρήσεις και υδροδοτούνταν ως τώρα από πηγές (όπως τα Κοίνυρα, οι Αλυκές και η Καλλιράχη) το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι πιο πολλές πηγές έχουν στερέψει σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ενώ δεν λείπουν και οι πηγές που έχουν στερέψει εντελώς. Π.χ. ενώ παλιότερα η πηγή της Αγίας Βασιλικής στον Θεολόγο παρείχε 60 κυβικά μέτρα νερό ανά ημέρα, τώρα δίνει μόνο 10 κυβικά μέτρα νερό. Αυτά που λένε περί 140 κυβικών μέτρων στην συγκεκριμένη πηγή ορισμένοι κάτοικοι (οι οποίοι δεν μας επέτρεψαν να τοποθετήσουμε σωλήνες για την μεταφορά νερού από αυτήν) είναι ανακρίβειες.

Από την άλλη, όσα χωριά υδροδοτούνται από γεωτρήσεις έχουν μεν κάποιο ζήτημα αλλά μικρότερης έντασης -δεν έχουν π.χ. επαρκή πίεση νερού. Βλέπετε, ενώ παλιότερα οι γεωτρήσεις δούλευαν για 5 ώρες και έβγαζαν 60 κυβικά μέτρα νερό τώρα δουλεύουν για 2-3 ώρες και παρέχουν 30 κ.μ. νερού.

Σαφέστατα και ισχύουν τα όσα έχει δηλώσει σε τοπικά ΜΜΕ ο κ. Χατζηεμμανουήλ περί μειωμένων βροχοπτώσεων, αλλά ακόμα και να ήταν αυξημένες οι βροχοπτώσεις δεν υπάρχουν φράγματα για την συγκέντρωσή τους. Όσον αφορά τα όσα είπε σε εσάς ο κ. Πλαφαδέλης, ο καθένας λέει ότι θέλει. Δεν υπάρχουν πηγές, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Ακόμα και χωριά όπως ο Πρίνος και το Ραχώνι είχαν θέματα με την παροχή νερού. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με το νερό!”

Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτουν αρκετοί κάτοικοι της Θάσου για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑ Θάσου, ο κ. Μαλλιαρός τα απέρριψε και αυτός (όπως και όλη η δημοτική αρχή), λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού, διότι πολύ απλά δεν έχουμε νερά να δώσουμε. Αυτοί που τα διαδίδουν όλα αυτά τα σενάρια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχουν καν περπατήσει στο νησί, ενώ είναι δεδομένο ότι υποκινούνται από πολιτικά κίνητρα” (Σχόλιο γράφοντος: Πολλές καταγγελίες, πάντως, για την διαχείριση του νερού -αλλά και για το κλείσιμο τμημάτων του δικτύου ύδρευσης προκειμένου να δοθεί νερό και σε σημεία με πρόβλημα υδροδότησης, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΘ- προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά -και ο γράφων μπορεί να το βεβαιώσει αυτό.).

Σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβληθεί εις βάρος της ΔΕΥΑ Θάσου -και η οποία θα εκδικαστεί σήμερα- ο κ. Μαλλιαρός υποστήριξε ότι “μας ζητάει ο καταγγέλλων 30 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα ενώ οι πηγές που δίνουν νερό στα Κοίνυρα παρέχουν μετά βίας 15 κυβικά μέτρα νερό. Ακόμα και αν κερδίσει την εκδίκαση ο καταγγέλλων, πώς θα του παρέχουμε νερό όταν δεν υπάρχει; Καθημερινά στέλνουμε υδροφόρες στα Κοίνυρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στέλνουμε υδροφόρες”, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι και το ποια έργα μπορούν να γίνουν ο κ. Μαλλιαρός υπογράμμισε ότι “τον χειμώνα θα φέρουμε 2 γεωλόγους, οι οποίοι και θα ερευνήσουν το κατά πόσο υπάρχουν νερά για γεωτρήσεις. Ωστόσο ακόμα και οι γεωτρήσεις δεν είναι λύση, καθώς οι ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις έχουν αδυνατίσει πολύ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε οικονομία.”

Κώστας Χατζηεμμανουήλ: Προτεραιότητά μας η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος

δήμαρχος Θάσου Κώστας ΧατζηεμμανουήλΣε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ”, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος μεταξύ άλλων (απαντώντας και στις κατηγορίες που επέρριψε εις βάρος του, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio 88.6 FM, ο καθηγητής ιστορίας του ΔΠΘ Σπύρος Μαρκέτος περί παράνομων επιλογών στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων) τόνισε ότι:

“Προσωπικά αναφέρθηκα σε προτεραιότητες για έργα διαχείριση των υδάτινων πόρων και σε προγράμματα που ετοιμάζουμε για να χρηματοδοτηθούν. Ας δώσουν κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτά που λέει. Είναι εξωφρενικά πράγματα. Αν έχουν κάτι καλύτερο να μας πουν, όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, ας το καταθέσουν. Ο κ. Μαρκέτος, από ότι γνωρίζω, είναι ιστορικός και δεν έχει καμία σχέση με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, κάθε πρόταση είναι δεκτή -αλλά δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Αυτό που κάνουμε είναι ότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μελέτες και χρηματοδοτήσεις έργων που έχουν να κάνουν με την σωστή διαχείριση του νερού. Το περιεχόμενο της δήλωσης δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχουν άλλα κίνητρα, τα οποία είναι πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με την ‘ξαφνική αγάπη’ του κ. Μαρκέτου για το νησί μας.

Θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, τον σεβασμό στην αειφορία, κάτι που αποδεικνύουμε κάθε φορά σε πρόσκληση που έχει να κάνει με διαχείριση του περιβάλλοντος. Θα δω αν αξίζει τον κόπο να κινηθώ νομικά κατά του κ. Μαρκέτου. Οπωσδήποτε, με τα όσα είπε, μας προσβάλλει σαν Δημοτική Αρχή, αλλά έχουμε να κάνουμε πιο σοβαρά πράγματα από το να ασχοληθούμε με τον κ. Μαρκέτο.”

Βαγγέλης Λαμπάκης: Κάτι δεν πάει καλά με την διαχείριση

Το θέμα του νερού στην Θάσο, πάντως, τέθηκε επί τάπητος και στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ που έλαβε χώρα την Δευτέρα στο Καλογερικό, με τον πρόεδρό της (και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης) Βαγγέλη Λαμπάκη να δηλώνει στο Kavala Portal ότι “προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κάτι δεν πάει καλά με την διαχείριση του νερού στην Θάσο. Όπως και στην Σαμοθράκη περπατάμε και πατάμε σε ρυάκια νερού, ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Θάσο. Προφανώς υπάρχει ζήτημα με τις υποδομές και την κατάσταση του δικτύου νερού. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, και όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ έχουν γίνει κάποιες επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης. Θα φανεί κατά πόσο οι παρεμβάσεις αυτές -αλλά και άλλες που θα γίνουν στο μέλλον- θα είναι πετυχημένες.”

Πηγή: Kavala-Portal