Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας (International Women’s Day) που τιμάται με Google doodle, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν εορτασμό προς τιμήν μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στη Νέα Υόρκη.

Πώς ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκαςΣυγκεκριμένα, η διαμαρτυρία έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Αίτημα τους ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο εορτασμός όμως, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Θεσμοθετήθηκε τελικά το 1977 από τον ΟΗΕ. Τότε καλέστηκαν όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα αυτή. Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ. Αυτή η μέρα αφορά στην απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.

Από το πολιτικό νόημα της 8 Μαρτίου του 1857, στον τυπικό εορτασμό…

Παραδοσιακά, αυτή η μέρα αποτελεί φόρο τιμής στα γεγονότα της 8 Μαρτίου 1857. Ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το πολιτικό της νόημα.

Έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες. Μια μέρα που φέρνει στη γιορτή της μητέρας ή του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της.

Μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας. Μια μέρα για την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Μια μέρα φόρος τιμής στις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος. Αυτό γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας…

Σήμερα, η μέρα αυτή τιμάται με ένα Doodle της Google με 12 ιστορίες γυναικών από όλον τον κόσμο.

Πηγή: newsit.gr