Την Θάσο θα επισκεφτεί το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να επιθεωρήσει το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πρίνου. Η επίσκεψη αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Kavala Portal ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στις 9:30 το πρωί και εντάσσεται στο πλαίσιο του αιτήματος που κατέθεσε προ ημερών ο δήμος Θάσου προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον καθαρισμό και την συντήρηση του παλιού αεροδρομίου το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου- προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του επερχόμενου Kavala AirSea Show (για την προσγείωση και την απογείωση, συγκεκριμένα, του αντίγραφου ενός στρατιωτικού διπλάνου εκείνης της εποχής, το οποίο χειρίζεται ο εγγονός ενός Βρετανού πιλότου που επιχειρούσε την περίοδο εκείνη στην Θάσο).
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν προβλέπεται, λόγω έλλειψης χρόνου, κάποια επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Καβάλα λόγω της προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης “Απόστολος Μαρδύρης” και στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης.
Η σπουδαιότητα του αεροδρόμιου Πρίνου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σύντομο ιστορικό:
Η ιστορία του αεροδρομίου Πρίνου ξεκινά το 1916, όταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάζεται το δεύτερο κατά σειρά μετά το Μούδρο της Λήμνου αεροδρόμιο των συμμάχων κατά των γερμανών.
Στόχος της δημιουργίας του (το οποίο ήταν χωροθετημένο σε όλη την περιοχή της Βάλτας του Πρίνου – σημερινό δασύλλιο) ήταν η παρεμπόδιση έως και η ακύρωση της αναχαιτιστικής γραμμής των Γερμανών που πετούσαν από τη γερμανοβουλγαρική βάση στη Δράμα, και τη γερμανοτουρκική βάση στα Δαρδανέλλια.
Ανάμεσα σε Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς και Νεοζηλανδούς με τα 48 αεροπλάνα που βρίσκονταν στη βάση του Πρίνου επιχειρούν και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι της νεοσύστατης τότε ναυτικής αεροπορίας.
Από το αεροδρόμιο του Καζαβητίου (όπως ονομαζόταν) επιχειρούσαν 18 έλληνες χειριστές και συγκεκριμένα οι : 1. Αργυρόπουλος Δ. 2. Λάζαρης Β. 3. Χάμπας Σ. 4.Σκουφόπουλος Κ. 5. Γεωργακόπουλος 6. Μελετόπουλος Λ. 7. Γουδής Α. 8. Πάγκαλος Ε. 9. Βιτάλης Α. 10. Δέσποτας Ν. 11. Κακουριώτης Γ. 12. Γέροντας Π. 13. Κοττάκης Ι. 14. Χρυσούλης 15. Δούμης 16. Ζάκκας 17. Γεωργαλής 18. Αναγνώστου Κ.
Σημαντικό σημείο αναφοράς και διατήρησης της ιστορικής μνήμης αποτελεί το μνημείο ελλήνων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που στήθηκε τον Απρίλιο του 1957 μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Πρίνου και φέρει στην πλάκα του τα ονόματα εννέα ελλήνων αεροπόρων.
Το μνημείο στήθηκε από το πολεμικό ναυτικό και τους τοπικούς φορείς όπου και βρίσκονται τα οστά των νεκρών αεροπόρων που συλλέχθηκαν από τον επιζώντα ναύτη Σουρή. Τα τελευταία χρόνια παρέμενε ωστόσο, εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο σε αφανές σημείο στην Σκάλα του Πρίνου.
Πηγή: Kavala-Portal
