Η συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. και το υπό ναυπήγηση πλοίο

Η συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. και το υπό ναυπήγηση πλοίο.

Τα θέματα τη Θάσου συζητούνται στο Συμβούλιο μετά από αναβολή από την προηγούμενη συνεδρίαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει για τη γραμμή του Πρίνου, η οποία πιέζεται, υποβαθμίζεται, κινδυνεύει να μείνει χωρίς δρομολόγια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως στην αρχή του 2017. Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις, υποσχέσεις πολιτικής φύσεως, ότι τα δρομολόγια θα είναι το ελάχιστο όπως πέρσι το χειμώνα με την επιβολή της υποχρέωσης εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γιάννης Θεοτοκάς ενημερώνει τα μέλη του ότι σήμερα στις 9.00 το πρωί στα Χανιά, πραγματοποιείται ημερίδα, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, για τον σχεδιασμό του ακτοπλοϊκού δικτύου. Αν δούμε αναλυτικά την ημερήσια διάταξη τα θέματα που θ΄ απασχολήσουν το συμβούλιο είναι πάρα πολλά. Χωρίζονται στα αιτήματα δρομολογίων τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου, στις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και στα θέματα της επόμενης δρομολογιακής περιόδου. Τα θέματα που μας ενδιαφέρουν αφορούν:

-Τον καθορισμό δρομολογίων πλοίων της γραμμής Κεραμωτής = Λιμένα Θάσου,

-Την εκτέλεση δρομολογίων του καινούριου φέρυ μπωτ «Νικητής» στη γραμμή Καβάλας – Πρίνος Θάσου, από την 1η Γενάρη του 2017 μέχρι 31 Μαρτίου του 2017. και από τις 11 Ιουνίου 2017 έως 10 Σεπτέμβρη του 2017,

-Την εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Καβάλα – Πρίνος με το φέρυ μπωτ «Παναγία Θάσου» από το τέλος Απριλίου  2017 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2017 και την εκτέλεση δρομολογίων του φέρυ μπωτ «Άγιος Παντελεήμων» στη γραμμή του Πρίνου από την 1η Νοεμβρίου 2016 μέχρι το τέλος του 2016. Από την 1η Απριλίου 2017 μέχρι την 31η Απριλίου 2017.

Αμέσως προκύπτει η δεύτερη είδηση. Ποιο είναι αυτό το καινούριο φέρυ μπωτ με το όνομα «Νικητής», που ζητά να εκτελεί δρομολόγια αρχές του 2017  αλλά και το προσεχές καλοκαίρι;  Πολλές πληροφορίες δεν έχουνε γίνει γνωστές. Πάντως σε ιστοσελίδες, που ασχολούνται με θέματα της ακτοπλοΐας διαβάζουμε ότι αυτή την περίοδο ναυπηγούνται τρία καινούρια πλοία. Το «Αλέξανδρος» για τη γραμμή Ληξούρι – Αργοστόλι, το «Ιωάννης ΙΙ» για τη γραμμή Πόρος – Γαλατάς και το «Νικητής» για τη γραμμή Κεραμωτή – Θάσος (Λιμένας).

Αυτοί που ερεύνησαν την υπόθεση του νέου φέρυ μπωτ «Νικητής», σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστή προς το παρόν η εταιρία, αφού έχει δηλωθεί εταιρία ομώνυμη με το πλοίο, όπως συνηθίζεται.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι και τα τρία προαναφερθέντα υπό ναυπήγηση πλοία, δεν έχουνε αρχίσει ακόμα να κατασκευάζονται. Δηλαδή μπορεί κατά το τυπικό να ζητούνε δρομολόγια στις γραμμές που προαναφέραμε, αλλά η κατασκευή τους μπορεί να καθυστερήσει, αφού και τα τρία δεν διαθέτουν ακόμα ούτε καν αριθμό νηολογίου. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στις δηλώσεις των εταιριών προς το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Κατά πάσα πιθανότητα το πλοίο «Νικητής» θα είναι αμφίπλωρο.

Πηγή: Πρωϊνη