Ορατός ο κίνδυνος να μείνει χωρίς δρομολόγια η πορθμειακή γραμμή Καβάλας

Ορατός ο κίνδυνος να μείνει χωρίς δρομολόγια η πορθμειακή γραμμή Καβάλας 

δρομολογιαΓια πρώτη φορά στην ναυτιλιακή ιστορία της Καβάλας κινδυνεύει να παύσει η λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου λόγω του ότι δεν  υπάρχει διαθέσιμο φέρρυ μπόουτ για την εκτέλεση δρομολογίων. Συγκεκριμένα η Ναυτιλιακή Εταιρεία «Φιλιάγκος» από 2-1-2016 επρόκειτο να εκτελεί 2 δρομολόγια την ημέρα, πλην όμως ζήτησε παράταση της συντήρησης του σκάφους που διαθέτει με αποτέλεσμα να μείνει η γραμμή χωρίς σκάφος, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κ. Νίκος Τσιλογιώργης. Δηλώσεις έκανε για το ίδιο θέμα και ο βουλευτής Καβάλας κ. Παπαφιλίππου που παρακολουθεί στενά το θέμα και ως Θάσιος στην καταγωγή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσιλογεώργης ανέφερε πως «είχαμε την Πέμπτη μια συνάντηση με το Λιμενάρχη και τον Υπολιμενάρχη. Μιλήσαμε και με τον βουλευτή κ. Παπαφιλίππου, τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι καλά για την πορθμειακή γραμμή του Πρίνου. Είναι θέμα της Πολιτείας πλέον να βάλει σε κάποια τάξη αυτή την αναρχία που επικρατεί ιδιαίτερα στη γραμμή του Πρίνου. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα όπως συζητήσαμε με το Λιμεναρχείο Καβάλας είναι τα εξής. Από τις 2 Ιανουαρίου θα έπρεπε κανονικά στη γραμμή του Πρίνου να κάνει δρομολόγια ο κ. Φιλιάγκος. Τις τελευταίες μέρες αυτός κατέθεσε αίτηση για παράταση της ακινησίας για 45 μέρες. δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί το πλοίο που είχε δηλωθεί καθώς ζήτησε ακινησία. Που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό δεν θα υπάρχει εταιρία που θα κάνει δρομολόγια. Ήδη η ΑΝΕΘ τελειώνει την υποχρέωσή της να κάνει δρομολόγια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η εταιρία του κ. Μητσόπουλου δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση για δρομολόγια στη συγκεκριμένη γραμμή, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αρνητικά εξελίσσονται τα πράγματα».

ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Διευκρίνισε δε ο κ. Τσιλογεώργης πως «ο κ. Φιλιάγκος κατέθεσε όπως μού είπε το Λιμεναρχείο δύο δρομολόγια ημερησίως, δηλαδή ένα δικό του πλάνο δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου και συγκεκριμένα στις 10.15 το πρώτο δρομολόγιο από Πρίνο. Δηλαδή 7.15 είναι το πρώτο δρομολόγιο που εξυπηρετεί πραγματικά ένα σημαντικό κομμάτι του νησιού και αυτός το έβαλε 10.15 γιατί έχει υποχρεώσεις και στην πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής. Και βέβαια το τελευταίο που έβαλε από Καβάλα είναι στις 2.30 το μεσημέρι. Το Λιμεναρχείο απέρριψε αυτήν την πρόταση, η εναλλακτική λύση που έστω και την τελευταία στιγμή πιστεύω ότι θα γίνει, είναι να αποδεσμευτεί ο κ. Φιλιάγκος από τη γραμμή της Κεραμωτής, να μην κάνει καθόλου δρομολόγια εκεί δηλαδή και να κάνει αποκλειστικά για το διάστημα που είναι υποχρεωμένος να κάνει στη γραμμή του Πρίνου να είναι στη γραμμή του Πρίνου μέχρι ενδεχομένως να έρθει το νέο πλοίο που έχει δηλωθεί».

ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Εκτίμησε δε πως «από Δευτέρα πιστεύω ότι έστω την τελευταία στιγμή θα έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα και δεν θα διαταραχθεί η γραμμή. Έστω και αυτά τα δύο δρομολόγια θα συνεχίσουν να γίνονται από την εταιρία του κ. Φιλιάγκου. Την Κυριακή επειδή είναι αργία δεν θα γίνουν δρομολόγια, κι αυτό είναι απαράδεκτο. Επειδή δηλαδή είναι αργία θα πρέπει να αποκοπεί το νησί από την Καβάλα; Τέλος πάντων αυτό το ξεπερνάμε επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε καταπιεί αρκετά πράγματα, αλλά βλέπω ότι αδυνατεί η Πολιτεία να βάλει τάξη σε μια αναρχία που επικρατεί ιδιαίτερα στην πορθμειακή γραμμή του Πρίνου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις και 2 Ιανουαρίου του 2017 θα έχουμε κανονικά τα δρομολόγια αυτά που υπάρχουν και σήμερα. Ποτέ δεν έχει συμβεί να αποκοπεί εντελώς η πορθμειακή γραμμή του Πρίνου, κι αν συμβεί αυτό θα είναι ένα μελανό σημείο και για μας που αγωνιζόμαστε όλο αυτό το διάστημα και για τους εθνικούς πόρους βέβαια, αλλά κυρίως για το επιβατικό κοινό θα είναι πολύ αρνητικό, αφού θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τη γραμμή της Κεραμωτής με ότι αυτό συνεπάγεται».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί ο βουλευτής Καβάλας κ. Παπαφιλίππου σημείωσε πως «δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνονται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και πιστεύω ότι άμεσα (σ.σ. πιθανόν ήδη από χθες) θα έχει βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τους συμπατριώτες μου και φυσικά και τους κατοίκους της Καβάλας. Έχουμε ενημερώσει πολύ έγκαιρα το υπουργείο για τις προθέσεις της εταιρίας που επρόκειτο να δρομολογήσει το νέο πλοίο του οποίου η κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε ακόμα και θα υπάρξει λύση. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να την ανακοινώσουμε, αλλά θα είναι προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των συμπατριωτών μου. Διαβεβαιώνω τους συμπατριώτες μου ότι δεν θα υπάρξει κενό στα δρομολόγια της γραμμής Πρίνου – Καβάλας. Αυτό είναι αρκετό πιστεύω για να ησυχάσουν» τόνισε καταληκτικά.

Πηγή: Efimeridakavala