Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το φράγμα των Μαριών.

φράγμα μαριώνΣτις 23 Μαϊου κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς το παρακάτω υπόμνημα, που αφορά την, ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον, εκβάθυνση του φράγματος Μαριών – Θάσου. Σημειώνουμε ότι χθες Τρίτη 7 Ιουνίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ομόφωνα το έργο της αποκατάστασης, ύψους 200.000 ευρώ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΡΙΩΝ – ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ – ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ

ΠΡΟΣ: 
Μαρκόπουλο Θεόδωρο (αντιπεριφερειάρχη)
Καραβά Θωμά (τεχνική υπηρεσία)
Τεχνική υπηρεσία δήμου Θάσου

 

Θέμα: ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΩΝ – ΘΑΣΟΥ

 

Ζητάμε την άμεση εκβάθυνση του φράγματος, λόγω απόλυτης ανάγκης για άδρευση των ελαιοκτημάτων αγροτών από τρία χωριά (Μαριές – Λιμενάρια – Καλλιράχη). Με την ολοκληρωμένη εκβάθυνση οι παραγωγοί που ποτίζουν θα είναι περισσότεροι, το πότισμα πληρέστερο, άρα και τα έσοδα του δήμου περισσότερα, ώστε να αρκούν για τη σωστή συντήρηση του ως άνω έργου. Το εμβαδό των αρδευομένων ελαιοκτημάτων, βάσει επίσημης καταγραφής, είναι 4.500 στρέμματα και αφορά 231 ελαιοπαραγωγούος (κι όχι 1.000 στρέμματα όπως θέλουν κάποιοι να φανεί).

Το φράγμα που αρχικά κατασκευάστηκε αποκλειστικά για άδρευση, σήμερα εξυπηρετεί πολλαπλά τον πρωτογενή τομέα (ελαιοπαραγωγή – οπωροκηπευτικά – μελισσοκομία – κτηνοτροφία), είναι σημείο αναφοράς λόγω φυσικής ομορφιάς για κάθε επισκέπτη του νησιού, αποτελεί επίσης τον καταλληλότερο πυροσβεστικό θύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόφραγμα και το κυρίως φράγμα μαζί έχουν δυνατότητα να περιέχουν πάνω από 150.000 κυβικά μέτρα νερού. Αν το νερό είναι τόσο αρκεί για την άδρευση (αναγκαία άδρευση για το καλοκαίρι τουλάχιστον 2 φορές) των ελαιοκτημάτων και ταυτόχρονα επαρκεί για πυρόσβεση σε κάθε πυρκαγιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε επίσης να μην αλλάξει η χρήση του φράγματος και η εκβάθυνση να είναι πλήρης και σύμφωνη με την αρχική μελέτη, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής. Ζητάμε το νερό σε κάθε περίπτωση να είναι αρκετό για τις ανάγκες της πυρόσβεσης ώστε να γλυτώνουν από τις πυργκαγιές οι περιουσίες αγροτών, κτηνοτρόφων, αλλά και το παρακείμενο εξαιρετικό δάσος του νησιού που είναι πηγή ζωής και πόλος έλξης (στις πυρκαγιές το Σεπτέμβριο του 2016 είδαμε με σαφήνεια τι σημαίνει έλλειψη νερού….)

Προτείνουμε την άμεση έναρξη των εργασιών εκβάθυνσης (το καλοκαίρι είναι μπροστά μας). Τα φερτά υλικά να χρησιμοποιηθούν για λόγους ταχύτητας και οικονομίας στην εγγύς περιοχή. Στα 1000 – 2000 μέτρα υπάρχουν δύο ανενεργά εγκαταλελειμμένα λατομεία όπου αφ’ενός θα αδειάζουν τα φερτά υλικά του φράγματος και αφετέρου να φορτώνονται οι μεγάλοι κυβόλιθοι που υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι στα λατομεία για να χρησιμεύσουν στην κατασκευή στηθαίων στο πρόφραγμα και στο κυρίως φράγμα. Έτσι η χωρητικότητα γίνεται μεγαλύτερη και το φράγμα ανθεκτικότερο. Δηλαδή χωρίς έξοδα και σπατάλη χρόνου, τα εγκεκριμένα ποσά να επαρκέσουν για την πλήρη αποκατάσταση του φράγματος.

Αποστέλλουμε συνημμένα
1) Κατάσταση ελαιοπαραγωγών (και από τα 3 χωριά)
2) Τεχνική μελέτη του έργου
3) Αποφάσεις της κοινότητας Μαριών και φορέων περιοχής

 

Υπογράφουν:

Πρόεδρος Μαριών

Κοινοτικοί σύμβουλοι

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλλιράχης

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιμεναρίων

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας – Θράκης

Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αθανάσιος»

Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου

Ανοιχτή Επιτροπή ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS

Ένωση Ξενοδόχων Θάσου

Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Θάσου

Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος

Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος “το Μεγάλο Καζαβήτι”

Σύλλογος Ποντίων Θάσου

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πρίνου

Πολιτιστικός Σύλλογος “το Μικρό Καζαβήτι”

Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Πρίνου Θάσου “Αρης”

Σύλλογος Απανταχού Ευρισκομένων Σωτηριανών

Πολιτιστικός Σύλλογος Ραχωνίου “Άγιος Γεώργιος”

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ποταμιάς

Σύλλογος Επαγγελματιών Θεολόγου Θάσου

Αθλητικός Όμιλος Ποταμιάς

Σύλλογος Επαγγελματιών ΔΔ Θεολόγου Θάσου

Επιμορφωτικός Σύλλογος Ποταμιάς Θάσου “Πολύγνωτος Βαγής”

Σύλλογος Γυναικών Παναγίας

Σύλλογος Πυροπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Ραχωνίου

και περισσότεροι από 150 πολίτες της Θάσου.