Νέος Διευθυντής στο ΕΚΑΒ Καβάλας ο Θωμάς Αγγελόπουλος

Νέος Διευθυντής στο ΕΚΑΒ Καβάλας ο Θωμάς Αγγελόπουλος

Όπως είχε γίνει γνωστό προ ημερών, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θωμάς Αγγελόπουλος ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα Διευθυντή του Παραρτήματος Καβάλας του ΕΚΑΒ -ήδη μάλιστα βρέθηκε χτες στην Καβάλα για μια πρώτη ενημέρωση.

Σε δήλωσή του που απεστάλη στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει:

Νέος Διευθυντής στο ΕΚΑΒ Καβάλας ο Θωμάς ΑγγελόπουλοςΑποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου και αναλαμβάνω και τα καθήκοντα Διευθυντή του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας , στο οποίο ανήκουν Δράμα και Σέρρες, με επίγνωση των μεγάλων ευθυνών που μου αναλογούν και με διάθεση για δουλειά και προσφορά σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και θα φροντίσω να τα γνωρίσω επαρκέστατα στο άμεσο μέλλον για να μπορέσω να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου, τα οποία θα συνεχίζω να τα υπηρετώ εφόσον αισθάνομαι και είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός.

Σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον θα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα-σταθερά βήματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της άμεσης και επείγουσας προ-νοσοκομειακής βοήθειας προς όφελος όλων όσοι τη χρειαστούν .

Προς το σκοπό αυτό- εκφράζοντας απολύτως προσωπικές απόψεις και συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με τα συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου management υπηρεσιών Υγείας- νομίζω πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα επείγουσας πρωτοβάθμιας (προ-νοσοκομειακής) Ιατρικής, στον οποίο θα ανήκουν το ΕΚΑΒ, τα Κ.Υ. και οι αστικές δομές Π.Φ.Υ. μαζί με τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων. Είναι επίσης ανάγκη να θεσμοθετηθεί η ειδικότητα της επείγουσας προ-νοσοκομειακής Ιατρικής και να στελεχωθούν οι δομές αυτές με κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς. Η τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε καθορισμένα – πολυσύχναστα σημεία και η εκπαίδευση ειδικών ομάδων του πληθυσμού στο BLS θα είναι μια ριζοσπαστική ενέργεια.

Η επαφή μου με την επείγουσα Ιατρική ξεκινά πριν πολλά χρόνια , όταν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ξεκινούσα το 1986 την ειδίκευσή μου στη Γεν. Χειρ/κή του νοσοκομείου « Γ. Παπανικολάου» στη Θεσ/κη. Στην Α΄ Χειρ/κή κλινική του ιδίου νοσοκομείου συνέχισα να παρέχω υπηρεσίες σαν ειδικός χειρουργός σε άμισθη θέση ως συνεργάτης.

Υπηρέτησα επίσης σε θέση Χειρουργού για 4 χρόνια στο ΣΑ΄ Β του ΙΚΑ Θεσ/κης, μια πολύ χρήσιμη κι αποτελεσματική αστική δομή προ-νοσοκομειακής άμεσης ιατρικής βοήθειας, που δίπλα της υπήρχε και σταθμός του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς αργότερα έπαψε να λειτουργεί.

Εκπαιδεύτηκα το 1996 στον πρώτο ετήσιο κύκλο μετεκπαιδευτικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης του ΕΚΑΒ (Ε.Π.Ι.) και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ συμμετείχα στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ που αφορούσαν την εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών στις πρώτες βοήθειες. Προ 10ετίας στη λειτουργούσα τότε σχολή ΙΕΚ του ΕΚΑΒ Καβάλας εκπαιδεύσαμε υποψήφιους διασώστες στην εκμάθηση της τηλεϊατρικής.

Συμμετείχα ως εκπαιδευόμενος σε πολλά διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια επείγουσας προ-νοσοκομειακής Ιατρικής όπως το ATLS, το BLS, το διεθνές σεμινάριο για την αντιμετώπιση προ-νοσοκομειακά επειγόντων γυναικολογικών- μαιευτικών καταστάσεων κ.λ.π.

Από το 1999 υπηρετώ με τη δεύτερη ειδικότητα μου ως Δ/ντής Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ της Θάσου, όπου γνώρισα τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας νησιωτικής περιοχής με 15.000 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο για σωστή προ-νοσοκομειακή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και για τη γρήγορη και ασφαλή διακομιδή τους στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Διαχρονικά επισημάναμε και διεκδικήσαμε -(η εκάστοτε Διοίκηση του Κ.Υ. Πρίνου και ο Δήμος Θάσου)- την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο, που υλοποιήθηκε πριν 8 μήνες περίπου αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει στελεχωθεί και αναμένεται η μετακίνηση 5 διασωστών για την ενεργοποίησή του . Η στελέχωση και η ενεργοποίηση του Τομέα της Θάσου θα είναι από τις άμεσες προτεραιότητες του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας, στο οποίο ανήκει και ο Τομέας της Θάσου, που είναι το μοναδικό νησί της Μακεδονίας και η ναυαρχίδα του τουρισμού στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα θα διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζομένους στο παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων διασωστών καθώς και την εξασφάλιση των απαιτούμενων εφοδίων σε μέσα και προσωπικό προκειμένου να μπορούν οι διασώστες να ανταποκριθούν στην ευαίσθητη και υψηλή αποστολή τους.

Θεωρώ δεδομένο το ενδιαφέρον και τη μέριμνα της πολιτείας προς το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή απειλείται ξαφνικά και άμεσα. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών. Έμπρακτο δείγμα στην περιοχή μας είναι η παράδοση και η επιχειρισιακή λειτουργία επτά(7) καινούριων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων. Στον άμεσο σχεδιασμό της υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του παραρτήματος Καβάλας με επιπλέον προσωπικό. Καθήκον δικό μας είναι να υπερβάλλουμε εαυτούς και να προσφέρουμε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον πάσχοντα πολίτη που δοκιμάζεται στην οικονομική δίνη, που μαστίζει την πατρίδα μας.

Ευελπιστώ ότι όλοι μαζί διασώστες- διοίκηση και πολιτεία θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Θωμάς Γ. Αγγελόπουλος
Διευθυντής ΕΚΑΒ Καβάλας

Πηγή: Kavala-Portal