40 Χρόνια Θασίτικος Γάμος

40 Χρόνια ζωής και δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗΣ. 40 Χρόνια ΘΑΣΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου Χατζηγιώργης διοργανώνει την αναπαράσταση του θασίτικου γάμου και σας προσκαλούμε να στηρίξετε για 40η φορά το πολιτιστικό μας γεγονός.
Ο ελληνικός παραδοσιακός γάμος όπως και ο Θασίτικος αποτελεί μια από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων της πατρίδας μας. Αποτελείται από ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που ως δρώμενα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδευόμενων πάντα από μουσική και χορό θυμίζοντας έτσι, στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος. Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας τραγούδια, χοροί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα.
Φέτος όπως και πέρυσι η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνουν στο περιβόλι της πρώτης ενοριακής εκκλησίας του Θεολόγου την Παναγούδα.

θασίτικος γάμος

Το πρόγραμμα τής εκδήλωσης του Θασίτικου γάμου 20/8/2017
Ώρα 20,00 Αναπαράσταση Θασίτικου γάμου με πορεία στον κεντρικό δρόμο του Θεολόγου και στην συνέχεια γλέντι στο περιβόλι της Παναγούδας.

Η αναπαράσταση του Θασίτικου γάμου ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις μας και
σύμφωνα μ αυτές ο κουμπάρος, που ξεκινά από το πολιτιστικό κέντρο, θα πάει
να πάρει τον γαμπρό (που τον περιμένει στο κοινοτικό κατάστημα) και μαζί θα
πάνε να πάρουν την νύφη (που είναι στο Λαογραφικό μουσείο όπου παράλληλα χορεύεται και η προίκα, για να μεταφερθεί φορτώνεται σε άλογα και μουλάρια στον χώρο του γλεντιού.)

Μπροστά οι μουσικοί ακολουθούμενοι από τους νεόνυμφους, τους συγγενείς και
καλεσμένους διασχίζουν το χωριό και καταλήγουν στο χώρο της Παναγούδας όπου
ακολουθούν κεράσματα και ασημώματα για να συνεχιστεί το γλέντι μέχρι αργά
το βράδυ με το χορευτικό του Συλλόγου και άλλα χορευτικά με μουσική συνοδεία από το εξαμελές μουσικό συγκρότημα Γενί Σινάφι.
Θα υπάρχει φαγητό και άφθονα ποτά καθώς και λαχειοφόρος αγορά!