Αποκλειστική συνέντευξη της Δήμητρας Γαλάνης στο Θασόραμα.

Συνέντευξη Δήμητρα Γαλάνη

<<Θασόραμα>> Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την συναυλία! Άψογη εμφάνιση!

<<Γαλάνη>> Ευχαριστώ!

<<Θ>> Θα θέλαμε να σας κάνουμε μόνο μερικές ερωτήσεις , χωρίς να σας κουράσουμε πολύ. Είμαστε από το Θασόραμα, ένα ενημερωτικό και πολιτιστικό portal της Θάσου. Πρώτα απ’ όλα αυτά, εδώ στο αρχαίο Θέατρο της Θάσου θα ρισκάρατε να εμφανιστείτε χωρίς μπουζούκι. Παρ’ όλα αυτά το κοινό ανταποκρίθηκε ..

<<Γ>> Κοιτάξτε, τους εξήγησα ότι πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα που ετοιμάσαμε με το Βασιλικό και είχε συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Τα τραγούδια δηλαδή δεν ακούγονταν τυχαία και εγώ γενικά έτσι λειτουργώ, έτσι κάνω τη δουλειά μου.

<<Θ>> Όσον αφορά το Βασιλικό ,δεν είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε πριν. Ενθουσιαστήκαμε. Και μιλάμε και για τα τραγούδια στα Γερμανικά, τα Ιταλικά..

<<Γ>> Μα, o Βασιλικός με τους Raining Pleasure έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Tώρα και μόνος του. Έχουν διασκευάσει το “Reflections” του Χατζηδάκη και όχι μόνο. Υπάρχει επίσης μια μερίδα νεολαίας οι οποίοι ακούν αγγλόφωνο τραγούδι που τους θεωρούν top.

<<Θ>> Και ποιοτική μουσική, τζαζ..

<<Γ>> Κοιτάξτε , έχω μεγαλώσει πλέον και αν κάνω πρόγραμμα για διασκέδαση αποκλειστικά, κάνω πρόγραμμα για διασκέδαση. Πέρυσι για παράδειγμα είχαμε παίξει με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Ιμάμ Μπαϊλντί και τραγουδήσαμε και Τσιτσάνη… Αυτό εδώ είναι κάτι διαφορετικό. Δεν έχω ένα «πρόσωπο», έχω πολλά.

<<Θ>> Και ο χώρος εδώ σίγουρα θα σας ενέπνευσε…

<<Γ>> Μα γι’ αυτό και επιλέγουμε να παίξουμε σε τέτοια θέατρα, όπως τη Θάσου, δεν παίζουμε αλλού. Αυτό το πρόγραμμα φτιάχτηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών στη μικρή Επίδαυρο, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου..

<<Θ>> Απ’ όπου και ξεκινήσατε φέτος.

<<Γ>> Ναι, ναι από εκεί αρχίσαμε. Με αυτή την πρόθεση είπαμε να εμφανιστούμε και πάλι σε αρχαία θέατρα, δηλαδή σε χώρους ειδικούς για ακρόαση. Τώρα βέβαια στην Ελλάδα έχουν μπλεχτεί λίγο τα πράγματα. Ο κόσμος έχει μπερδέψει τα νυχτερινά μαγαζιά με τις συναυλίες, έχει μπερδευτεί και ο κόσμος, δηλαδή παλιότερα οι λαϊκοί τραγουδιστές δεν έκαναν συναυλίες, τώρα κάνουν και αυτοί. Και έχει γίνει ένας αχταρμάς στην Ελλάδα.

<<Θ>> Πράγματι.

<<Γ>> Δεν πειράζει όμως θα περάσει κι αυτό. Εμείς ειδικά που είμαστε χρόνια σ’ αυτό το χώρο, τα έχουμε δει όλα.

<<Θ>> Πάνω σ΄ αυτό , πότε ξεκουράζεται η Δήμητρα Γαλάνη; Ρίχνοντας μια ματιά στην δισκογραφία σας από το ’68 μέχρι και σήμερα, κουράστηκα, σταμάτησα να μετράω

<<Γ>> Ναι, πολλές δουλειές (γέλιο)

<<Θ>> Είναι απίστευτη αυτή η ενέργεια τόσα πολλά χρόνια, τόσα άλμπουμ..

<<Γ>> Κοιτάξτε εγώ ξεκίνησα στα 16. Τώρα είμαι 59, ε, εντάξει δεν θα είναι πολλά τα χρόνια ακόμη που θα τρέχω. Απλά για μένα η μουσική είναι η ζωή μου και δεν σταματάω. Γράφω μουσική για το σινεμά, γράφω για το θέατρο. Γράφω για άλλους, γράφω τραγούδια για μένα. Τα περισσότερα από αυτά που ακούσατε είναι δικά μου τραγούδια. Δεν σταματάω στο τραγούδι, έχω και άλλες ποικίλες δραστηριότητες. Κάνω παραγωγές δίσκων..

<<Θ>> Η μουσική πάντως είναι καθημερινότητα στη ζωή σας.

<<Γ>> Βέβαια, από παιδάκι…

<<Θ>> Γι’ αυτό δεν είναι και τυχαία η συνεργασία σας με το Σταμάτη τον Κραουνάκη..

<<Γ>> Φυσικά, και με άλλους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες. Εγώ είμαι παιδί του Χατζηδάκη, για να σου δώσω να καταλάβεις. Ξεκίνησα με το Μάνο το Χατζηδάκη, με τον Γκάτσο, το Ξαρχάκο, Μούτση, Τσιτσάνη. Έχω τραγουδήσει τους πάντες, Θεοδωράκη, Λοΐζο.

<<Θ>> Για να φτάσετε μέχρι εδώ , γιατί μιλάμε για μια πορεία 42 χρόνων, ενώ υπάρχουν και καλλιτέχνες που δεν το έχουν καταφέρει, εξαρτήθηκε από τις επιλογές σας;

<<Γ>> Φυσικά, απόλυτα, τα τραγούδια, όταν το υλικό το οποίο χρησιμοποιείς αντέχει στο χρόνο. Όταν αντέχουν τα τραγούδια, πάει να πει ότι είναι καλά τραγούδια και αυτά σε στηρίζουν…

<<Θ>> Αυτές είναι προσωπικές επιλογές θεωρείτε; Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν και τα όχι;

<<Γ>> Παρά πολλά όχι έχω πει στη ζωή μου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσα. Όπως σας είπα και πριν ότι αυτή η δουλειά στην Ελλάδα είναι μπερδεμένη, μπορείς να βγάλεις πολύ εύκολο χρήμα, άμα θέλεις. Αλλά για μένα δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο μου ήταν να κάνω μουσική και μουσική έκανα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Προσπαθώ, μέσα σ’ αυτό να υπάρχουν και μεγάλες επιτυχίες, αλλά δεν στηρίχτηκα στα σουξέ μου, στα χιτς, στηρίχτηκα σε καλά τραγούδια τα οποία χρόνο με το χρόνο αναγνωριζόντουσαν, καταλαβαίνεις..

<<Θ>> Και γι’ αυτό άντεξαν..

<<Γ>> Και έχει να κάνει με τη ζωή μου ολόκληρη. Στη Ελλάδα υπάρχουν καλλιτέχνες που είναι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Σ’ αυτούς ανήκω και κάνω και τη δουλειά μου μάλιστα πολύ επιλεκτικά, πάρα πολύ επιλεκτικά. Δεν εμφανίζομαι συχνά, οι εμφανίσεις μου είναι λίγες και επιλεγμένες.

<<Θ>> Και έχετε και πολλές Δυτικές επιρροές.

<<Γ>> Πολλές. Μα είναι και η παιδεία μου τέτοια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα άλλα άκουγα τα πάντα και ακούω ακόμα κάθε είδους μουσική, από γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά.

<<Θ>> Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιου είδους καλλιτέχνες.

<<Γ>> Όχι δεν είναι πολλοί.

<<Θ>> ..Και για να μπορούσαν να συνεργαστούν και με έναν Βασιλικό ο οποίος επίσης έχει τέτοιες επιρροές . Όσον αφορά τη Θάσο, είναι η πρώτη σας φορά εδώ, έτσι; Κατάγεστε από την Πρέβεζα.

<<Γ>> Ναι , από την Πρέβεζα η καταγωγή. Αλλά έχω έρθει για διακοπές στη Θάσο και έχω περάσει υπέροχα.

<<Θ>> Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα.

<<Γ>> Το θέατρο εδώ είναι μαγικό.

<<Θ>> Ναι, όντως. Απ’ ότι μας είπαν και άλλοι καλλιτέχνες που πέρασαν από εδώ χρειάζονται καμαρίνια.

<<Γ>> Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό αλλά θα γίνει σιγά σιγά, δεν είναι εύκολο σε μια Ελλάδα με τέτοιο οικονομικό πρόβλημα.

<<Θ>> Σίγουρα.

 

<<Γ>> Απ’ ότι μου είπε ο Δήμαρχος σας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

<<Θ>> Ναι και πρόκειται για νέο άνθρωπο και ελπίζουμε να βοηθήσει το νησί.

<<Γ>> Βέβαια, αλλά η ψυχή όλου αυτού είναι ο Υφυπουργός, ο Θοδωρής ο Γκώνης. Αν δεν είχε ασχοληθεί ο Θοδωρής Γκώνης και με το Φεστιβάλ Φιλίππων, δεν θα γίνονταν όλα αυτά τα πράγματα.

<<Θ>> Αλήθεια;

<<Γ>> Κοιτάξτε, πολλοί λένε ότι κάνουν φεστιβάλ. Λίγα όμως είναι τα φεστιβάλ. Φεστιβάλ είναι των Φιλίππων-Θάσου, φεστιβάλ είναι της Επιδαύρου, φεστιβάλ είναι των Αθηνών, είναι επίσης της Μαραγκοπούλου που διοργανώνει Φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα. Δηλαδή λίγα είναι τα φεστιβάλ που γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά. Και έχουν και μια διεθνή απήχηση. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ουσιαστικά δεν είναι.

<<Θ>> Πράγματι τα άλλα συσχετίζονται περισσότερο με φαγητό και ποτό. Φέτος ήταν και η πρώτη χρονιά που ενώθηκε το Φεστιβάλ Φιλίππων με αυτό της Θάσου, κάτι που θεωρείται πολύ θετικό. Απέκτησε πλέον και το Φεστιβάλ Θάσου κάποιο κύρος.

<<Γ>> Φυσικά. Και σιγά σιγά θα βελτιώνεται , επειδή ο αρμόδιος είναι γενναίος άνθρωπος που του αρέσουν τα ωραία πράγματα.

<<Θ>> Και αυτό χάρη σε σας κυρίως, τους καλλιτέχνες.

<<Γ>> Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι πως εμείς εδώ δεν βγάζουμε χρήματα, δηλαδή είναι τόσο μηδαμινές οι δυνατότητες, που εγώ σήμερα έπαιξα, αλλά δεν θα πληρωθώ. Στην Καβάλα ήταν εντάξει, στη Θάσο όμως… δεν πειράζει όμως, δεν με πειράζει καθόλου, το έκανα εν γνώσει μου.

<<Θ>> Το γνωρίζατε δηλαδή εξ αρχής.

<<Γ>> Βέβαια και κάνω πολλά τέτοια. Τώρα πλέον δεν πάμε για να βγάλουμε το μεροκάματο. Αυτό τουλάχιστον μετά από τόσα χρόνια έχω την πολυτέλεια να το κάνω .

<<Θ>> Πρώτη φορά συνάντησα καλλιτέχνη που να έχει τέτοια επαφή, επικοινωνία με το κοινό.

<<Γ>> Είναι το σπίτι μας η σκηνή.

<<Θ>> Παρότι παρακολούθησα και άλλες συναυλίες, πρώτη φορά το είδα αυτό.

<<Γ>> Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Εμένα μου αρέσει αυτή η επαφή με τον κόσμο και δεν την αλλάζω με τίποτα (γέλιο).

<<Θ>>Και τόσο χρόνο που αφιερώσατε για να μας μιλήσετε το βρίσκω εξαιρετικό. Ακόμη και ο κόσμος το ανταποδίδει.

<<Γ>> Μα βέβαια ,αμέσως, αν δεν υπήρχε αυτό το feedback δεν θα άντεχα όλο αυτό.

<<Θ>> Πάνω σ’ αυτό να σας εξηγήσω πώς δημιουργήθηκε το Θασόραμα: συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν τόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θάσο που δεν γίνονται καν γνωστές.

<<Γ>> Μα βλέπετε ότι η τηλεόραση ασχολείται με σκουπίδια και όχι με αυτό που πρέπει.

<<Θ>> Ακριβώς, γι ’αυτό παρακολουθώ τηλεόραση πολύ λίγο. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε αυτή την ιστοσελίδα, το Θασόραμα, ώστε να μπορεί ο κάθε Θάσιος και όχι μόνο να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις σε Καβάλα και Θάσο.

<<Γ>> Πολύ καλά κάνατε. Θασόραμα είπαμε;

<<Θ>> Ναι , www. Thasorama.gr. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κιόλας.

<<Γ>> Θα χαρώ να το δω. Είμαι εξοικειωμένη με την τεχνολογία, ήδη από το ’90.

<<Θ>>Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

<<Γ>> Και γω χάρηκα πάρα πολύ. Καλό κουράγιο.

<<Θ>> Και εσείς μετά από 40 χρόνια κρατήσατε το κεφάλι ψηλά.

(γέλιο) Μέσω του site μπορούμε να έχουμε και επαφή.

<<Θ>> Πολύ ωραία!

Αλεξανδρή Χαρά