Το αρματαγωγό “Χίος” του Πολεμικού Νατυτικού στον Λιμένα της Θάσου [ Φωτορεπορτάζ ]

Το αρματαγωγό Χίος του Πολεμικού Νατυτικού στον Λιμένα της Θάσου

Στο λιμάνι της Θάσου έφτασε λίγο πριν το μεσημέρι το αρματαγωγό “Χίος” του Πολεμικού Ναυτικού όπου και πραγματοποιήθηκε η απόβαση μηχανημάτων του Στρατού, προκειμένου να βοηθήσουν στα αντιπλημμυρικά έργα του νησιού. Μια πρωτοφανής μεγάλη κινητοποίηση στα χρονικά της Θάσου και ταυτόχρονα ένας αγώνας με το χρόνο, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αυτό πριν τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις. Οι εργασίες θα κρατήσουν βάσει προγράμματος μέχρι και τις 26 Οκτώβρη.

Λίγα λόγια για το αρματαγωγό Χίος L-173

αρματαγωγό ΧίοςΤο αρματαγωγό είναι ειδικός τύπος πολεμικού πλοίου που αναπτύχθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μεγάλα οχηματαγωγά “κλειστού τύπου” με ιδιαίτερα ισχυρής αντοχής καταστρώματα για μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων οχημάτων. Έχουν μικρό σχετικά βύθισμα κατάλληλα για προσγειαλώσεις και η φορτοεκφόρτωσή τους γίνεται από ειδικούς ενισχυμένους καταπέλτες, παλαιότερα μόνο πρωραίους. Ο μόνιμος οπλισμός των πλοίων αυτών είναι σχετικά μικρός.

Το Α/Γ ΧΙΟΣ (L 174) καθελκύσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1988 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 30 Μαϊου με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Γ. Ντούνη. Η παράσταση του Θυρεού αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εκτόπισμα 4.400 τόνοι
Μήκος / πλάτος / βύθισμα 116 / 15,3 / 3,4 μέτρα
Ταχύτητα 16 κόμβοι
Πλήρωμα 120
Μεταφορική ικανότητα 22 άρματα μάχης, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 άνδρες και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου
Σύστημα πρόωσης 2 Wartsila 16V25 diesel 10000hp
Οπλισμός 1 πυροβόλο OTO Melara 76/62,
2 δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70,
2 αντιαερπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ.

Πηγή: Ellinikos-Stratos

Φωτορεπορτάζ: