Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Θάσου και της Καβάλας – Ανησυχία για τις πυρκαγιές – Μειωμένο ενδιαφέρον εθελοντών λόγω…γραφειοκρατίας!

Μετά από αρκετές ημέρες ολόκληρος ο νομός Καβάλας τίθεται από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση υψηλού κινδύνου για πρόκληση δασικών πυρκαγιών (η τελευταία φορά ήταν στις 14 Αυγούστου). Με βάση τις επιταγές της διεύθυνσης, και λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, μετά από εισήγηση της Περιφερειακής ∆νσης Πυροσβεστικής ΑΜΘ, αποφάσισε στην προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας στις δασικές περιοχές ευθύνης ∆ασαρχείου Θάσου και στα περιαστικά δάση ευθύνης Δασαρχείου Καβάλας, από σήμερα 25-08-2016 και ώρα 24:00 και μέχρι νεοτέρας.

Η απαγόρευση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονται όλο και περισσότερο, τόσο σε πλήθος όσο και σε ένταση -με αποκορύφωμα την τελευταία φωτιά στο Πολύνερο. Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο επιτελείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αντιπεριφέρειας Καβάλας, μια ανησυχία που εξέφρασε και ο κ. Μαρκόπουλος στο περιθώριο της παρουσίασης του “Πολιτιστικού Ανταμώματος” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Via Egnatia.

Και μπορεί μεν ο κ. Μαρκόπουλος να εξήρε την προσφορά τόσο των πυροσβεστών όσο και των εθελοντών στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο πολλοί από τους τελευταίους -ειδικά αυτοί που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών- εκφράζουν έντονα παράπονα για τα γραφειοκρατικά κωλύματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων- και, ως ένα βαθμό, δίνουν και ένα δίκιο σε όσους σταδιακά αποσύρονται από τον τομέα της εθελοντικής παρακολούθησης των δασών. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια που ανέφεραν ορισμένοι εξ αυτών στο Kavala Portal (θέλοντας να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αλλά όντες γνώριμοι για την εθελοντική τους προσφορά):

Κάθε χρόνο τα κονδύλια για την υποβοήθηση των εθελοντών (είτε σε εξοπλισμό είτε σε είδη πρώτης ανάγκης όπως ένα σάντουιτς ή ένα μπουκάλι νερό) μειώνονται -και το χειρότερο είναι ότι εγκρίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή δεν εγκρίνονται καθόλου από τους αρμόδιους επιτρόπους. Οι εθελοντές έχουν όλη την καλή διάθεση να προσφέρουν, αλλά το υστέρημά τους καθημερινά μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Πλέον η πλειοψηφία τους βοηθάει μεν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών αλλά μέχρι εκεί -αδυνατεί να παρακολουθήσει τα δάση, να τα ελέγξει και να βοηθήσει στον τυχόν καθαρισμό τους, όπως γινόταν στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό και αρκετές μεγάλες δασικές εκτάσεις -όπως στον Άγιο Σίλα- παραμένουν φέτος ουσιαστικά ακάλυπτες και απροστάτευτες. Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι λογικό αρκετοί εθελοντές να τα παρατάνε και να δηλώνουν αδυναμία να βοηθήσουν στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Θέλουμε αλλά δεν μας το επιτρέπει η γραφειοκρατία…

Πηγή: Kavala-Portal